Комплексно лечение на съзъбието и предимството му пред посещенията само по спешност

Нека да си представим два хипотетични пациента, които имат много общи неща:

  1. И двамата не са ходили на зъболекар отдавна;

  2. И двамата имат голямо разнообразие от проблеми по зъбите:

    1. Болка от зъб;

    2. Липсващи дъвкателни зъби;

    3. Счупени пломби, които се нуждаят от поправка;

    4. Зъби, които от време на време болят и надуват венеца под тях;

    5. Зъбен камък;

    6. Кървящи венци;

    7. Оголени корени;

    8. Чувствителни зъби.

  3. И двамата пациенти посещават денталният кабинет по спешност и сядат на зъболекарския стол.

До тук с общите неща между тези две хипотетични личности. От тук нататък те поемат по различни пътища. За улеснение ще кръстим единият пациент текущ, тъй като няма да продължи лечението си след като болката се овладее и отшуми, а другият – комплексен, защото ще продължи лечението си след овладяване на болката и решаване на текущия проблем.

Текущият пациент казва на доктора, че иска да излекуват само зъба, който го боли, а другите проблеми ще отложи за в бъдеще, тъй като е притеснен финансово/времево. Ще се върнем към този случай по-надолу, защото ще ни послужи за референция.

Комплексният пациент обсъжда с доктора не само лечението на текущия проблем, а аспектите на лечението и на останалите проблеми, изброени в т. 2. Двамата стигат до заключението, че ще предприемат комплексно лечение, адресирайки всички проблеми.

Тук изникват три основни въпроса:

  1. Колко ще ми струва?
    – Разбира се отговорът зависи от много фактори и крайната сума на планът на лечение може да варира в зависимост от това на какви материали и техники за възстановяване на дъвкателният апарат се спрат лекуващият лекар и комплексният пациент. Например може да се направи комбинация от по-бюджетни корони ($) на задните дъвкателни зъби, и по-скъпи металокерамични корони ($$) на зъбите, които се виждат при усмивка. Често липсващите зъби могат да се възстановят както с пластмасови протези ($), така и с импланти ($$$).
    – Пациентът може да реши каква сума може да отделя на месец за този план така, че да не натоварва семейния бюджет, а изпълнението на комплексния план ще бъде съобразен с тази сума.
    В крайна сметка планът на лечение се прави с активното участие на пациента и крайната цена зависи до голяма степен от това с какво е готов да направи компромис и с какво – не.

  2. Колко време ще отнеме?
    – Тук отново пациентът има избор. Планът може да бъде изпълнен в рамките на няколко дълги посещения, съкращавайки времето, необходимо за лечение до 1-2 месеца.
    – Другият вариант е да се прави по едно нещо на месец. Така в рамките на една година или повече да се стигне до завършване на случая постепенно.

  3. Ще боли ли?
    – Не.

Предимства:

  • При завършване на случая се стига до етап на поддръжка на здравето. Ако пациентът следва всички инструкции на лекуващия го лекар, то при профилактичните посещения, насрочени на всеки 6 месеца, няма да бъдат открити нови кариеси или други проблеми;

  • Всеки един кариес, открит при първоначалният преглед, няма да се развие и да причини усложнение, изискващо по-обемно и по-скъпо лечение. В дългосрочен план това излиза много пъти по-евтино

  • Пациентът „вижда краят“. Всяка една манипулация може да се отбелжи като изпълнена в комплексния план. Така по всяко едно време може да се види какво е направено и какво остава до заветната цел – здраво съзъбие

Текущият пациент ще продължи да ходи по спешност когато обикновените кариеси се усложнят и причинят по-сериозни увреждания. Така неговото лечение винаги ще излиза по-скъпо – финансово, емоционално и с цената на много извадени зъби.

Previous
Previous

Защо трябва да почистваме езика си?

Next
Next

Какво трябва да знаете за денталните импланти?