Защо трябва да почистваме езика си?

Почистването на езика има много ползи за здравето и е изключително важно да бъде добавено към всекидневната Ви орална хигиена.

Вашият език е като резервоар за бактерии, дебрис, хранителни остатъци, което може да доведе до неблагоприятни последствия за Вас. Докато повечето от тези бактерии са от “добрия вид”, който поддържа здравословната среда в устата Ви, то определени видове могат да причинят лош дъх, възпаление на венците, зъбни кариеси.

Ако езикът остане непочистен, може да доведе до лош дъх, формиране на плака и дори до зъбни кариеси. Затова е и изключително важно да използвате средства за почисване на езика.

Средства за почистване на езика

  • Вашата четка за зъби

Вашата четка за зъби е най-лесно достъпния метод за почистване на езика Ви. Ако нямате време да си вземете стъргалка за език, тя също ще Ви свърши работа.

Имайки предвид, че нашите език и зъби се докосват през цялото време и споделят общи микроорганизми, то нямате нужда от отделна четка за зъби, за да ги почиствате.

Можете да почистите езика както преди миене на зъбите, така и след това. Винаги трябва да изплаквате устата си с вода след почисване на езика. 

  • Специално приспособена обратна страна на главата на четката Ви за зъби

  • Четка за език – стъргалка 

Проучвания показват, че стъргалките за език са най-ефективния метод за премахване на плака от езика. Не само това, но и стъргалките за език са по-нежни към езика, отколкото четката за зъби.

Стъргалките се правят обикновено от метал или пластмаса и трябва да я движите от основата на езика към върха му. Уверете се, че почиствате всички повърхности на езика, а не само една област. 

Как да почисвате Вашия език?

Почистването с четката Ви за зъби и паста за зъби е първата стъпка за почисване на езика, т.к. те така или иначе са част от Вашата орална хигиена. Стъргалките за език обаче са много по-ефективни. 

Почистването на езика със стъргалка трябва да става нежно, без да се прилага голяма сила. Езикът се почиства от основата към върха, 7 до 14 пъти. Добре е да изплаквате под течаща вода стъргалката за език, т.к. може да се натрупа по нея плака.

Ползите от почистването на езика

Грижата за Вашия език е важна за цялостното Ви здраве. Някои от ползите са:

  • Подобрява вкуса. Когато почиствате повърхността на езика, все едно започвате да усещате с една свежа повърхност. Забележете следващия път когато се храните след почистване на езика как усещате много по-силно вкуса на храните.

  • По-свеж дъх. Толкова много бактерии причиняващи лош дъх живеят на Вашия език. Не само на зъбите и венците трябва да обърнете внимание, за да избегнете лошия дъх. 

  • Подобрява общото Ви здраве. Да се погрижите за Вашагта орална хигиена е от изключителна важност за общото Ви здравословно състояние. Почиствайки езика премахвате бактерии, които могат да възпаляват венците, както и предпазвате зъбите от кариеси.

  • Намалява плаката. Знаете ли, че плаката по Вашия език може да благоприятства образуването на твърда плака и зъбен камък по зъбите Ви?

  • Подобрява храносмилането. В Аюрведа се смята, че доброто храносмилане е в основата на здравето. Имайки предвид, че то започва с вкуса на храната, то древните медицински учения твърдят, че премахването на налепите по езика ще осигури плавното и правилно протичане на храносмилането.

Previous
Previous

Диабет и орално здраве

Next
Next

Комплексно лечение на съзъбието и предимството му пред посещенията само по спешност