Какво трябва да знаете за денталните импланти?

Денталните импланти може да изглеждат като нова иновация, но всъщност зъболекарите ги използват повече от 40 години с 95 % успех. 

Какво трябва да знаете за денталните импланти?

Съществуват все още много погрешни схващания за денталните импланти – какво представляват и как се изплозват. Тъй като са златен стандарт при заместването на зъбите, може да се каже, че в даден момент може би обмисляте дентални импланти и за Вас. Ако е така, има няколко неща , които да вземете предвид.

  • Денталният имплант е малък титаниев винт, които се поставя по хирургичен път в костта. След като се интегрира със забокалящата го кост и тъкан, той става постоянна част от новата дентална структура.

  • Денталните импланти играят ролята на корен. Зъбните корени стимулират растежа на здрава кост и тъкани. Когато се изгуби зъб, липсата на корени води до прогресивна загуба на кост. Имплантът става постоянна част от Вас, Вашата челюст и предотвратява такава загуба на кост.

  • Много хора се чудят за поставянето на чужди субстанции и вещества в човешкото тяло, но няма от какво да се притеснявате – денталните импланти са направени от титан, същия материал от който се правят изкуствени стави от деситилетия. 

  • Денталните импланти могат да издържат до живот, защото стават постоянна част от Вашето тяло. Въпреки това, Вие винаги сте в риск от развитието на пародонтални заболявания ако не спазвате добри орално хигиенни навици като миене на зъбите, използване на конец за зъби. Най-честата причина за отпадане на дентални импланти са пароддонталните заболявания, които засягат подлежащата кост, компроментирайки стабилността му.

Какво да очаквате?

Преди хирургичната интервенция по поставянето на имплантите, трябва да направите консултация с един от нашите специалисти – Д-р Славова, Д-р М.Петкова, Д-р С. Петкова. Ще прегледаме основно цялата уста, за да преценим дали денталните импланти са подходящи за Вишия случай. Това, което ще вземем предвид са състояние на костта, разположението на максиларните синуси, разположението на долночелюстния канал. Понякога се налага и предварително лечение, така че да има възможност на по-късен етап да се поставят импланти. 

Поставянето на дентални импланти не е болезнена процедура. Ще обезболим мястото, така че да не усещате нищо и по-хирургичен път ще поставим титаниевия винт в костта. Титаният се интегрира в костта след определен период от месеци. Когато се интегрира напълно се преминава към протетичното възстановяване – поставяне на корона върху импланта. След като бъде натоварен с корона, денталния имплант изисква същата грижа като останалите зъби. 

Имплантите са направени от титан, биосъвместим материал, който не се отхвърля от човешкото тяло. Зъбните импланти са гъвкави – те могат да поддържат много различни варианти за подмяна на зъбите, от корони и мостове до зъбни протези.
Освен, че възстановяват усмивката Ви, зъбните импланти спомагат за поддържането на челюстната кост, след като зъбите се изгубят. След като зъбът се отстрани, костта, която заобикаля и поддържа зъба, естествено започва да намалява. Ако обаче се поставя зъбен имплант, тази кост се поддържа. Това означава, че формата на лицето Ви също се запазва. Многобройните липсващи зъби могат да доведат до преждевременно стареене.
Ако сте загубили зъб (или няколко зъба) поради травма или заболяване то зъбните импланти са стандарт за възстановяване на усмивката и зъбното здраве до идеалното му състояние.

Зъбните импланти, които заместват един изгубен зъб, имат три основни части:

  • Импланта – това е основно титанов винт, който заменя корена на липсващия зъб и който е монтиран в челюстната кост.

  • Абатмънт – това е връзката между самия имплант и короната.

  • Короната – частта от импланта, която прилича на зъб и която можете да видите в устата си.

Зъбните импланти имат много ключови предимства, включително:

1. С подходяща грижа, зъбните импланти могат да издържат цял живот.

2. Зъбните импланти изглеждат и функционират като естествени зъби. Никой няма да знае, че имате имплант, само Вие и Вашият зъболекар.

3. Редовното четкане и използване на конци е всичко, от което се нуждаете, за да се грижите за имплантите – няма нужда от смущаващи чаши за протези.

4. Имплантите не се извиват или плъзгат като сменяемите протези, така че дейности като хранене и говорене няма да бъдат отрицателно засегнати.

5. Липсващите зъби причиняват износване и увреждане на околните здрави зъби. Имплантите поддържат здравите Ви естествени зъби и костна структура.

6. Имплантите Ви позволяват да възвърнете красивата си усмивка и увереност.

7. Сменяемите протези и мостове често могат да бъдат неудобни, особено с течение на времето. С имплантите ще се чувствате комфортно и безболезнено.


Лечението със зъбни импланти протича по-следния начин:

Първата стъпка е консултация с имплантолог, който да установи дали сте подходящ пациент за поставяне на имплант. Правят се допълнителни рентгенови изследвания.

В следващия етап имплантатът се поставя. Това е хирургическа процедура, която се извършва от имплантолог.

Трябва да минат 3-6 месеца, за да се развие нова здрава кост около импланта (процес, наречен осеоинтеграция) и да осигури необходимата подкрепа за импланта.

В последния етап от лечението се взимат отпечатъци и се изработва протетична конструкция (корона, мост, протеза).

Имплантите са на повече от 50 години. Те имат дълга история на подобрения през това време и в резултат на това са успешни в 98% от случаите.

В нашия дентален център импланти поставят високо-квалифицираните специалисти:

Д-р Славова – специалност Специалист-стоматолог

Д-р Милена Петкова – специалност Орална хирургия

Д-р Силвия Петкова – специалност Пародонтология и заболявания на оралната лигавица

Имплантни системи с които работим:

  • Ankylos

  • Dentack

  • Bredent 

Previous
Previous

Комплексно лечение на съзъбието и предимството му пред посещенията само по спешност

Next
Next

Дентален център Биодент празнува своя 30-ти рожден ден.