Как миенето на зъбите ни спасява от „чудовища“?

В предишната статия обърнахме внимание на важния въпрос „Защо ходим на зъболекар?“, както и на вечната тема – как да не ни е страх от него и всичките му шумни инструменти. Обърнахме внимание и на няколко книжки, които помагат на най-малките деца да разберат защо е важно да мием зъбите си и как да действаме правилно.

Днес ще разгледаме още няколко интересни книжки (вече за по-големи малчугани), чиито автори са ги посветили на темата – оралната хигиена при децата. Всички герои, с които ще се запознаем днес имат различни причини да не искат да си мият зъбите и умишлено избягват посещенията при лекарите по дентална медицина. Но на всеки един от тях, рано или късно се налага да се замисли сериозно върху поведението си и как то пряко влиае на здравето му.

Докато четох една от книжките толкова много ми хареса, че дори я прочетох на майка си – цели два пъти ☺ Дали ще познаете коя е?


Първа в днешния списък е книгата на Турбьорн Егнер „Пук и Чук“. Книгата е издадена за първи път през далечната 1949 година, а за на български език е преведена през 1981 година. От 2011 година насам можем да я намерим сред книгите за деца на издателство Enthusiast. Тази книжка е и една от любимите на д-р Силвия Петкова-Иванова ☺

Пук и Чук са две весели човечета, които обичат сладки неща – шоколад, бонбони, захар, мед, кифли с мармалад и сладолед. По цял ден дълбаят ли дълбаят, за да разширят къщичките си.

Те живеят в устата на Антон, а къщичките им са издълбани в зъбите му. Пук и Чук са много доволни, защото Антон ги храни със сладкишите, които толкова обичат, а и не си мие зъбите. Понякога за забавление двете весели човечета почукват на място в устата на Анток, където знаят, че ще го заболи.

Горкият Антон се вайка ли вайка, че го болят зъбите, а немирниците Пук и Чук се смеят на неговото нещастие. Майката на Антон го съветва да си измие зъбите, но това не може да поправи дупчиците, които двете човечета са направили в зъбите му. Тогава Антон отива на зъболекар.

Пук и Чук са много недоволни от миенето на зъбите и ужасните четка и паста, които ги мокрят и наводняват къщичките им. Но се оказва, че зъболекарят е дори по-опасен за тях, защото със своите машинки запушва дупките в зъбите на Антон и двете човечета са вече бездомни и гладни.

Най-голямата беда идва, когато Антон започва редовно да си мие зъбите. Още при първото измиване ужасната четка за зъби и водопада от пяна, който носи със себе си, изхвърлят Пук и Чук от устата на Антон. Те са безкрайно нещастни, но Антон вече е щастлив и има здрави зъби.

„Маргаритка и чистите зъбки“ е част от поредица, която издава издателство Ciela. Тя е книжка на Илия Деведжиев с илюстрации на Веселка Велинова. В нея се срещаме с Маргаритка – вълшебно цвете, което обича да пее, и нейните приятели Биби и Мими.

Биби може да кара тротинетка и колело, обича да играе с топка и да плува, а през зимата дори кара ски. Мими си тананика от сутрин до вечер и танцува непрекъснато. Обича да ходи в планината, а когато е на море строи пясъчни замъци.

Един ден тримата приятели намират една чисто нова четка за зъби. Тя е още в кутийката си и е много тъжна, защото са я изгубили. Заради тази беда някой ще остане с неизмити зъби.

Според Биби това не е чак толкова важно. Той смята миенето на зъби за досадно занимание, дори понякога само се преструва, че мие зъбите си. Биби е чел книжката за Пук и Чук и мисли, че това са измислици.

Тогава Маргаритка му обяснява, че Пук и Чук може да са само герои от детска книжка, но зъборазрушителите са съвсем реални. Те влизат в устите на хората, хранят се с остатъците от храна между зъбите им и правят дупчици, в които удобно се настаняват и предизвикват зъбобол.

Изгубената четка за зъби потвърждава всико това и още повече се натъжава, че не може да спаси своя неизвестен собственик от тези ужасни същества – зъборазрушителите. На Маргаритка й хрумва идея, че може да помолят за помощ Феята на зъбките – все пак тя знае всичко за зъбите.

Нашите герои я призовават и тя се отзовава, но тъй като изгубената четка за зъби е съвсем нова и не е използвана нито веднъж Феята не може да разбере чия е и няма как да им помогне. Докато е с тримата приятели тя получава обаждане, че на Макси му е паднало млечно зъбче. Феята е притеснена, защото е очаквала това да се случи след поне още един ден и не е приготвила подарък за Макси. Тогана четката за зъби предлага тя да бъде подаръкът за Макси, за да може той да продължава редовно да си мие зъбките с нова четка.

На раздяла с нашите герои Феята на зъбките им обяснява, че е щастлива, когато децата й оставят бели и здрави зъбчета. Тогава тя е много доволна и им подарява хубави подаръци. Щом чува това Биби се втурва към банята, за да си мие зъбите ☺

Повече за приключенията на Маргаритка и нейните приятели можете да видите ТУК Освен това нашите герои имат и специално клипче за миенето на зъбите.

https://www.youtube.com/watch?v=zIse23X5Ji4

„Дори чудовищата си мият зъбките“ на Джесика Мартинело и Грегъри Мабир получи награда „Бисерче вълшебно“ за 2020 година. От издателство „Прозорче“ съобщиха, че книжката е спечелила трето място в категория „Откриватели“ за книжки за деца от 5 до 7 годишна възраст.

Тази книжка ни среща с едно капризно малко момиче, което отказва да си мие зъбите. За нея най-ужасното чудовище е зъболекарят, но една вечер среща съвсем истинско космато чудовище, което си мие зъбите под душа в нейната баня.

Малката ни героиня е ужасена и много изплашена, но някак успява да преодолее страха си и да го поздрави. Така двамата се запознават и започват разговор. То й разказва за другите чудовища и как всички те успяват да намерят време, за да си измият зъбите.

Всички чудовища са много старателни и независимо дали имат само един-единствен зъб или цели четири реда зъби в устите си винаги ги мият по два пъти на ден. Правят го, защото дори и за тях няма по-страшно нещо от чудовището на кариесите. То може да се засели във всякакви зъби – детски, чудовищни, родителски. Прави си дупки там и ги разболява. Единственият, който може да победи кариесното чудовище е зъболекарят. Той не е просто лекар, а супергерой!

„Вук и Нада на зъболекар“ е книжка на издателство „Кибеа“. Тя е  част от поредицата „Вук и Нада“ с автор Николета Новак. Илюстрациите в книжката са на Алекса Йованович.

Вук и Нада са брат и сестра. Те са умни, трудолюбиви, отговорни и послушни. Всичко в живота им щеше да е съвършено, ако не бяха заобиколени от толкова много непослушни възрастни.

Един следобед, докато се занимават със своите си неща, двете деца чуват вик от кухнята. Веднага отиват да видят какво се случва и намират майка си, която се държи с ръка за бузата. Тя им обяснява, че я боли зъб, а нашите герои веднага предлагат да отидат на зъболекар.

Майка им, обаче, казва, че този ден е прекалено заета, за да ходи на преглед и се опитва да ги заблуди, че зъбът не я боли толкова много. Вук и Нада не вярват на думите й и продължават да настояват заедно да отидат на преглед. Но майка им се страхува да посети зъболекаря, затова двете деца започват да я убеждават като й обещават различни неща. Накрая тя не устоява на молбите им и се съгласява при условие, че те ще са с нея през цялото време.

Докато тече прегледът зъболекарката учи Вук и Нада на специална песен за зъбите. Точно тази песен помага на майка им да не се страхува толкова по време на процедурата и всичко минава бързо и безболезнено. Като награда за смелостта й децата предлагат на майка си – електрическа четка за зъби.

В книжката има и специална страница със съвети към родителите. Там авторите им напомнят, че те са пример за децата си във всичко и грижата за денталното здраве не е изключение.

Всяка от изброените книжки може много да помогне на малчуганите да разберат защо е важно да мием зъбите си и как да го правят правилно. Книжките можете да намерите в чакалнята на дентален център „Биодент“ и да запълните с интересни занимания времето, в което чакате да Ви приемат в зъболекарския кабинет.

Освен от книжките информация и съвети за оралната хигиена на Вашето дете можете да получите от лекарите в „Биодент“. За да не ни е страх от зъболекари, трябва да си говорим по-често с тях, да ги слушаме внимателно и да изпълняваме стриктно указанията им. Така и децата ни ще се убедят, че няма нищо страшно в зъболекарските кабинети, просто машинките там са прекалено шумни.

Previous
Previous

Протези – какво представляват и защо понякога хората се нуждаят от тях?

Next
Next

Как да не ни е страх от зъболекари?