Защо ходим на зъболекар? Защото ни боли зъб. Защото имаме някакъв проблем свързан със зъбите си, който трябва да решим. По мое скромно мнение това е неправилната мотивация за посещения при стоматолог.

Трябва да посещаваме зъболекаря, за да НЕ ни болят зъбите.

Много хора, обаче се страхуват, затова и отлагат тези посещения до последно. Практиката често сочи, че тогава вече е късно за безболезнени и леки процедури. А, както знаем, всяко вадене на зъб или нова пломба е само още един повод за подхранване на страха от лекарите, които се грижат за нашите зъби.

Посещенията в зъболекарския кабинет не трябва да бъдат приемани като адско мъчение или да се използват за плашане на деца.

„Ако ядеш много сладко, ще ти се развалят зъбите и ще ходиш на зъболекар.  Ще видиш там колко е страшно!“

Лекарят по дентална медицина не е страшен, просто инструментите му са плашещо шумни и не искаме да ги доближават до устите ни. Зъболекарите са хората, които могат най-добре да ни обяснят какво да правим, за да не ги посещаваме често. Те ни дават най-полезните и практични съвети за оралната ни хигиена. Добре и децата да знаят това и да не се страхуват от тях.

Това го знам от личен опит – майка ми много се страхува от зъболекари. Никога не ме е водила на преглед, но аз явно имам късмет с добри зъбни гени. Тази година моят зъболекар – д-р Силвия Петкова-Иванова ми каза „Не е спешно. Можеш да дойдеш на преглед и след Нова година. Ти нямаш проблеми!“.

Права е – нямам проблеми, защото освен добрите зъбни гени съм много стриктна и съвестно изпълнявам указанията й за поддържане на орална хигиена. Старая се и всяка година да минавам на профилактичен преглед, а не да чакам да се появи проблем и да се вайкам какво ще правя. Такава стриктна и изпълнителна съм сега, но когато бях малка миенето на зъбите ми беше безкрайно досадно и често го пропусках. (Баща ми ще потвърди ☺ )

В блога имаме много полезна статия със съвети към родителите за оралната хигиена при децата. Често, обаче, родителският авторитет и неговите препоръки са повод за малък бунт сред подрастващите. Ако имате нужда от помощ, за да обясните на детето си защо е важно да си мие зъбите, можете да използвате някоя от детските книжки, които ще Ви представя. Нека започнем с тези за най-малките.

„Каю. Мия си зъбите сам“ (издателство „Кибеа“) е подходяща за деца между 2 и 6 години.

В нея се срещаме с Каю, който смята, че миенето на зъбите отнема прекалено много време. Той харесва пастата си за зъби, защото е вкусна и освен това блести.

Каю мие зъбите си всяка сутрин и всяка вечер. Прави го бавно и внимателно. Става все по-добър с всяко следващо миене. Някой от родителите му винаги го наблюдава и му помага при нужда.

Каю дори си измисля игра, в която мие големите зъби на своите играчки динозаври. Родителите му се гордеят с него заради старанието, което проявява.

В книжката „Как Йони побеждава зъбните чудовища“ на издателство „Фют“ се разказва за едно момченце, което не иска да си мие зъбите, защото смята това за досадно. Тогава по-голямата му сестричка обяснява, че миенето на зъбите спасява Йони от зъбните чудовища, които живеят в устата му.

Освен хубавите илюстрации в книгата ще намерите и подробно обяснение как децата (и възрастните също!) трябва да мият зъбите си, както и просто и ясно формулирани правила, които всички да спазваме, за да имаме здрави зъби.

Освен това, малките читатели могат да помогнат на Йони да измие зъбите си, като използват специалната подвижна четка на корицата на книгата.

„Защо трябва да мием зъбите си?“ е част от поредицата на издателство „Фют“ – „Първи въпроси и отговори“. Тя е подходяща за деца над 2 години и е изключително занимателна, защото е книга с капачета ☺



Под капачетата се крият отговорите на въпроси, които задават всички деца:

„Защо трябва да си мием зъбите?“

„Всички ли трябва да си мият зъбите?“

„Защо животните не се нуждаят от четка за зъби?“

И още много други.

Освен полезната информация за оралната хигиена и обясненията на разбираем за децата език защо тя е важна, книгата ни дава любопитна информация за различни животни и техните зъби.

Вярвам, че подобна книжка може да е много занимателна и интересна за всяко дете, а отварянето на капачетата в нея е допълнително удоволствие за любознателните малчугани.

Последната книжка, която ще представя е „Ново зъбче имам аз! Първа книга за зъбите“ – също на издателство „Фют“ и е подходяща за деца над 3 години.

В нея обстойно е разгледан растежът на зъбите. С помощта на подвижни елементи в книгата е показан точният ред, по който се появяват зъбите в устата ни. Обяснена е разликата между зъбите на децата и възрастните, както и каква е ролята на всеки зъб, който имаме.

Доста подробно са обяснени причините за смяната на млечните зъби, както и какво точно се случва със зъбките на децата докато растат, защо се клатят млечните зъби и как ще изглежда устата след като се сменят всички зъбки.

В книгата е обяснено от какво са изградени зъбите, как така се държат в устите ни, от какво могат да се развалят и как да ги пазим здрави. Подробно е описан и илюстриран правилният начин за миене на зъбите и са дадени съвети за избора на подходящи четка и паста за зъби.

Обяснена е ролята на лекаря по дентална медицина, както и какво прави в устата ни със странните си инструменти. В края на книжката е отделена страница-фотоалбум, в който малкият читател да може да проследи смяната на своите зъбки със снимки.

Всяка от изброените книжки може много да помогне на малчуганите да разберат защо е важно да мием зъбите си и как да го правят правилно. Книжките можете да намерите в чакалнята на дентален център „Биодент“ и да запълните с интересни занимания времето, в което чакате да Ви приемат в зъболекарския кабинет.

Освен от книжките информация и съвети за оралната хигиена на Вашето дете можете да получите от всеки от лекарите в „Биодент“. За да не ни е страх от зъболекари, трябва да си говорим по-често с тях, да ги слушаме внимателно и да изпълняваме стриктно указанията им. Така и децата ни ще се убедят, че няма нищо страшно в зъболекарските кабините, просто машинките там са прекалено шумни.

Previous
Previous

Как миенето на зъбите ни спасява от „чудовища“?

Next
Next

Бруксизъм – какво представлява и фактори, които го причиняват