Протези – какво представляват и защо понякога хората се нуждаят от тях?

При някои хора се достига до етап, когато увреждането на естествените им зъби не оставя много възможности на зъболекаря да ги възстанови. Това може да са състояния, при които зъбите са счупени или паднали; могат да бъдат болезнени или могат да са толкова разрушени, че всяко по-нататъшно зъболечение е невъзможно, затова трябва да бъдат премахнати. Трудно е да се усмихвате, да говорите и да се храните правилно без зъби. Протезите са възможно решение.

Какво представляват протезите?

Протезите представляват комплект изкуствени заместващи зъби. Те са направени да изглеждат точно като истинските зъби и са внимателно моделирани по формата на Вашата уста, за да прилепнат удобно около естествените Ви венци. Протезите могат да се свалят и обикновено са направени от акрилна смола – материал, подобен на пластмаса.

Съществуват три типа протези:

1.Частични протези

Те са предназначени, за да запълнят празнините, когато липсват или се отстраняват само някои от Вашите зъби. При тях се използват метални прикрепващи части за фиксиране на изкуствените зъби към Вашите естествени зъби.

2. Цялостни протези

Това са тези, които повечето хора обикновено имат предвид, когато казват “протези”. Те заменят всички Ваши зъби: горните протези заменят горните зъби, а долните протези – долните зъби.

3. Надимплантни зъбни протези

Това е случаят, когато в костта на челюстта се “завинтват” малки метални импланти, към които след това се закачват протези. Обикновено за прикрепяне на една протеза се използват четири импланта.


Често задавани въпроси

1. Ще бъда ли в състояние да говоря нормално с протези?

След като сте “поносили” Вашите протези и свикнете с тях, няма причина, поради която да  не бъдете в състояние да говорите нормално. Понякога, когато за пръв път се поставят протези, може да се почувствате необичайно при произнасянето на определени думи. Но след като веднъж сте свикнали с протезите, повечето хоря нямат по-нататъшни проблеми.

2. Ще бъда ли в състояние да се храня нормално с протези?

След като сте свикнали с протезите си, няма причина да не можете да се храните по нормалния за Вас начин. Освен това има неща, които можете да направите, за да помогнете да се предотврати попадането и задържането на храна под Вашите протези.

3. Ще променят ли протезите начина, по който изглеждам?

Протезите са изработени да съответстват на Вашите естествени зъби, така че външният Ви вид едва ли би се променил. Зъбите всъщност помагат да поддържат бузите и устните. Без тази опора хората могат да изглеждат по-стари поради увисване на лицето. Така че някои хора, носещи протези, които са прекарали време с липсващи зъби, преди да вземат решение за протези, в действителност смятат, че протезите са подорили външния им вид. По същия начин тези, които са считали, че липсващите или разрушението зъби влошават външния им вид, намират, че с протези се чувстват много по-уверени.

4. Протезите ми ще изпадат ли постоянно?

Вашият лекар по дентална медицина ще отдели време да гарантира Вашите протези да са направени така, че да прилягат плътно по Вашите естествени венци. По този начин добре прилягащите протези ще се задържат в устата Ви и няма да изпадат.

5. Ще разберат ли всичи, че нося протези?

Тъй като са направени да съответстват на Вашите естествени зъби, носенето на добре прилягащи протези означава, че когато срещате хора, няма причина те да разберат, че имате протези, дори и в интимни моменти, като например при целуване.

Когато хората известно време са имали видимо лоши или липсващи зъби, което е довело до отпускане на лицевите им мускули и това ги е правило да изглеждат по-стари, носенето на протези може да бъде забелязано от тези, които ги виждат редовно. Това е, защото усмивката им е по-блестяща, зъбите им изглеждат по-хубави или може би изглеждат по-млади, защото сега протезите дават опора на бузите и устните

Previous
Previous

Избелване на ендодонтски лекувани зъби (умъртвени зъби)

Next
Next

Как миенето на зъбите ни спасява от „чудовища“?