Миенето на зъбите и новите технологии

Време е да обърнем поглед и към новите техлогии. Те навлизат в живота ни все по-вече и от все по-ранна възраст. Много деца имат или използват активно смарт-устройства (и доста от тях се справят с това по-добре от мен ☺).
Има множество различни приложения, които ни помагат да водим по-здравословен начин на живот. Много от тях могат да бъдат полезни за развиването на здравословни навици у децата от ранна възраст. Такива, които те ще продължат да следват и в живота си като възрастни.
Проблемът със здравословните навици е, че често те са скучни за децата. А родителските фрази като „Защото така трябва.“ – не помагат особено. Затова полезните навици трябва да бъдат представени по забавен начин, който да прилича на игра и да вълува малчуганите.
Миенето на зъбите е приемано от много деца точно за едно от тези скучни задължения, чиято дългосрочна полза те не разбират особено. Знам, защото аз бях точно от тези деца (тати ще потвърди).
Вече разгледахме книжките, които помагат на децата да разберат защо денталната хигиена е толкова важна. Сега идва ред на новите технологии и тяхната роля в миенето на зъбите. Има много приложения, които помагат на децата миенето на зъбите да се превърне от задължение в забавна игра.
Започваме с Disney Magic Timer, който е разработен в партньорство с Oral-B. Приложението ще помогне и на децата (и на родителите им) да са сигурни, че мият зъбите си достатъчно дълго време. За времето от 2 минути, което е необходимо за хубаво измиване на зъбките на децата, виртуална чека за зъби разкрива картинка с любимите анимационни персонажи. Изборът е между Мики и Мини Маус, Железният човек, феята Камбанка, Олаф от „Замръзналото кралство“, Дарт Вейдър и много други.
Освен това приложението напомня на децата да сменят посоката на четкането, както и да местят четката в различна част от устата на всеки 30 секунди. Също така показва как да четкат зъбите си правилно и им позволява да събират стикери. Как изглежда приложението по време на работа можете да видите ТУК.

Brush Up е друг таймер, който помага на децата да мият зъбите си достатъчно дълго време, като им показва правилните движения, които да използват, за да почистят зъбките си. Основният герой на приложението е Бъд, който мие зъбите си заедно с децата и им дава дигитални награди. Забавната песен, която изпълнява Бъд, докато мие зъбите си ще накара децата Ви дори да си танцуват докато ползват приложението.
Има и приложение разработено на принципа на тези за домашни любимци, каковто беше и това за котаракът Том. В този случай „домашният любимец“ е зъбчето Ди. То може да бъде хранено, къпано, приспивано, може да записва гласови послания и да ги повтаря със смешни гласове. Приложението има и добавен таймер за миене на зъби, който е за цели 3 минути.

Colgate също има разработено приложение за оралната хигиена при децата, което се нарича TOOTH DEFENDERS. Анимационно филмче с дължина околод 17 минути, ни представя супергероите, които защитават Зъбния град от чудовището Плакалус и неговата банда от чудовища от плака. Приложението е допълнение към филмчето. То подканя децата да се борят с Плакалус чрез 5 различни и забавни интерактивин игри.
За скептичните деца, които не вярват във Феята на зъбките, дори има разработено специално приложение за разговори с нея. В него се използват предварително записани интерактивни видеа, които симулират реален видио разговор с Феята на зъбките. В приложението тя говори с детето за миенето и сменянето на зъбките, както и за посещенията при зъболекаря.

Toothsavers също е специално разработена игра за деца, която да помага за развиването на здравословни навици и им помага да научат повече за оралната хигиена. Играта е базирана на идеята за прокълнато кралство, а децата трябва да мият зъбите на жителите му. По време на играта децата научават поече за бактериите, които се намират в устната кухина, за заседналата между зъбите хана и какви са правилните движения за миенето на зъби.
Освен играта приложението съдържа и клип, който демонстрира подробни инструции за децата как да мият правилно зъбите си като обръщат внимание на всяка част от отделните зъби, които се намират в различните части на устата. Има и опция за нотификации, която да напомня на децата да мият зъбите си по два пъти на ден.
Но личният ми фаворит е приложението Brushing Hero, което е подходящо освен за деца и за възрастни. (Кой казва, че миенето на зъби трябва да е забавно само за децата?!) Идеята на играта е, че чрез миенето на зъбите преследваме и побеждавеме чудовища в собствените си усти, което автоматично ни превръщо в герои. А благодарение на умните ни телефони с камери от всички възможни страни, можем да видим този процес на екрана на устройството.

След всяка игра (миене на зъби) получаваме геройски карти, според това колко монети сме успели да спечелим. С помощта на картите можем да повишим нивото на атаките си над чудовищата в устата ни и съответно да унищожаваме повече от тях. Следователно колкото по-често и старателно си мием зъбите, толкова по-силен герой ставаме и минаваме на по-високо ниво. А ако успеем да победим драконите, които се появяват на всяко 30-то ниво, получаваме геройски шлем. Защото няма как да сме истински герои без геройски шлем и четка за зъби.


Освен от изброените приложения информация и съвети за оралната хигиена на Вашето дете можете да получите от лекарите в „Биодент“. За да не ни е страх от зъболекари, трябва да си говорим по-често с тях, да ги слушаме внимателно и да изпълняваме стриктно указанията им. Така и децата ни ще се убедят, че няма нищо страшно в зъболекарските кабинети, просто машинките там са прекалено шумни.

Previous
Previous

Миенето на зъбите и новите технологии и забавление за възрастни

Next
Next

Как да изберем най-подходящата четка за зъби?