Как да изберем най-подходящата четка за зъби?

Колко често трябва да сменям четката си за зъби?

Редовната смяна на четката за зъби е от съществено значение за поддържане на постоянно високо ниво на устна хигиена. Доказано е, че новите четки за зъби премахват до 30% повече плака от тази, които са на повече на три месеца. Точно затова стоматолозите препоръчват да сменяте четката си за зъби на всеки 3 месеца.

Вероятно още от ранна възраст сте изградили навика да миете зъбите си правилно. Всички знаем обаче, че “работникът е толкова добър, колкото са добри инструментите му”. В тази връзка изборът на правилната четка за зъби е от съществено значение, за да сте сигурни, че предоставяте на зъбите и венците си възможно най-добрата грижа. Но изборът на правилната четка за зъби не винаги е лесен, тъй като съществуват много различни видове. Е, ние ще ви дадем практически насоки, за да откриете най-подходящата четка за зъби, според вашите индивидуални нужди.

Как да намерия правилната четка?

Обикновено има няколко фактора, които са определящи при избора на четка за зъби и днес ще ви споделим кратко ръководство, за да вземете правилното решение:

Размер на главата. 

Ще видите различни видове глави за четка, но четката с по-малка глава, ще има по-добър достъп до частите на устата Ви, които могат да бъдат по-трудни за достъп.

Дължина на влакната на четката.

Наличието на различни размери на космите на четката е изключително полезно, защото позволява проникване в по-дълбоките пролуки между зъбите и труднодостъпните места. В тази връзка съветваме да се насочите към четка за зъби с по-дълги влакна.

Дебелина на влакната на четката.

Четка за зъби с твърди или с меки косми е друг важен въпрос, който трябва да вземете предвид. Най-широко разпространени са четири степени на твърдост: 

  • Меки влакна (soft). Те са подходящи при кървене на венците, за бременни и кърмещи жени, както и за хора с диабет.

  • Влакна със средна степен на твърдост (medium). Четките от този тип са най-популярни и се използват от по-голямата част от възрастните. Подходящи са при относително добро здраве на устната кухина.

  • Твърди влакна (hard). Твърдите четки се препоръчват за хората с повишено образуване на плака.

  • Много твърди влакна (extra hard). Това са специализиран вид четки за зъби, които най-често се прилагат за почистване на протези, както и при присъствието на мостове и брекети в устата.

Електрическа или стандартна четка за зъби?

По този въпрос има различни мнения, но в интерес на истината, стига да почиствате зъбите си редовно и правилно – разлика почти няма. Разбира се, много зъболекари препоръчват използването на електрическа четка за зъби, тъй като бързите завъртания на главата могат да свършат изключителна работа за почистване на зъбите ви. Въпреки това, електрическите четки за зъби и главите за подмяна могат да бъдат скъпи, а ръчното почистване на зъбите е също толкова ефективно, ако се извършва правилно.

Ние сме винаги до вас, доверете се на експертизата ни!

Ако имате нужда от професионален съвет за избор на четка за зъби или искате да ни зададете други въпроси, свързани с вашето дентално здраве, не се колебайте да ни потърсите на един посочените телефони или да си запишете час изцяло онлайн за безплатна консултация или преглед.

Previous
Previous

Миенето на зъбите и новите технологии

Next
Next

7 професионални съвета за отлично дентално здраве