Какво е пародонтолог и какво прави той? 

В денталната медицина има различни направления. Едно от тях е пародонтологията. Името на тази наука, както и на много други в медицината (и не само), идва от старогръцкия език. То е съчетание от думите „паро“- наоколо и „одон“- зъб. Буквално може да се преведе като „наука за нещата около зъбите“. Това са венците или гингивата (научното им название). 

Тъй като грижата за венците е по-специфична и различна от тази за зъбите, имаме нужда от пародонтолози – дентални специалисти, които лекуват заболяванията на „нещата около зъбите“.

Какво точно прави пародонтологът?

Пародонтолозите идентифицират вида бактериална инфекция, отговорна за проблема с венците, който има даден пациент, предписват план за лечение и предоставят информация за добра дентална хигиена.

Тъй като заболяванията на венците могат да варират от леки до по-тежки, пародонтолозите създават планове за лечение, които не само влияят на съществуващите заболявания на венците, но и предотвратяват развитието им и появата на нови такива в бъдеще.

Възможно е в някои случаи проблеми свързани с венците да се лекуват от общо практикуващ зъболекар. Но е възможно състоянието на пациента да не се повлияе добре от лечението или да е по-тежко и тогава пациентът трябва да се насочи към специалист пародонтолог. 

Нашият пародонтолог е д-р Силвия Петкова-Иванова. Тя може да Ви консултира при нужда и ще отговори на всичките Ви въпроси свързани със състоянието на венците Ви и необходимите грижи, които трябва да полагате за тях.


Защо да отида при пародонтолог?

Възможно е Вашият зъболекар да Ви насочи към пародонтолог, ако самият той не е в състояние да излекува/третира адекватно Вашата инфекция. Състоянието на венците може да се влоши заради бактериална инфекция или всякакъв друг вид основни инфекции, които може да имате. Това е достатъчна причина да посетите специалист пародонтолог, който да  предложи най-подходящото за Вас лечение.

Други медицински причини за посещение при пародонтолог могат да са:

  • Ранна поява на пародонтални заболявания (преди 35-годишна възраст);

  • Неразрешено възпаление (напр. кървене при сондиране, гной и/или зачервяване);

  • Дълбочина на джобовете по-голяма от 5 мм;

  • Вертикални костни дефекти;

  • Рентгенови данни за прогресивна костна загуба;

  • Прогресивна подвижност на зъбите;

  • Прогресивна загуба на аташман;

  • Анатомични гингивални деформации;

  • Открити коренови повърхности;

  • Прогресиращ риск за пародонтални заболявания.


Може ли да се излекува заболяване на венците?

Заболяванията на венците са изключително специфични и за съжаление те не могат да бъдат напълно излекувани. Това, което можете да направите е да третирате постоянно заболяването според препоръките на пародонтолога си и да го стабилизирате до ниво, в което то няма да прогресира или да Ви създава дискомфорт. Трябва да осигурите на венците си редовна поддръжка у дома и при специалиста, който се грижи за устната Ви хигиена, за да сте сигурни, че свеждате до минимум всички шансове за рецидив на заболяването.

Ние в Дентален център „Биодент“ сме готови да Ви помогнем с дългосрочен план за хигиена и лечение, който да Ви позволява да управлявате заболяването на венците си! 

Какво се случва, ако заболяването на венците не бъде лекувано?

Ако болестното състоянието на венците не се лекува и не се полагат грижи за подобряването му, то може да доведе до разклащане на зъбите и евентуалната им загуба.

Доста от проблемите с венците могат да са трудни за индентифициране, защото симптомите им не са свързани с болка. Някои от симптомите могат бъдат кървене на венците, поява на болезнени образувания на повърхността на венците, лош дъх или болезнени венци/зъби. 

Може да имате много слаби и дори незабележими симптоми, докато проблемът не се развил напълно, така че е важно заболяване на венците да бъде диагностицирано, колкото се може по-рано, тъй като това е предотвратимо и лечимо състояние.

Затова е много важно да посещавате своя зъболекар редовно за профилактични прегледи и да следите състоянието на зъбите и венците си. Ние от Дентален център „Биодент“ обичаме нашите пациенти да са широко усмихнати без притеснения за състоянието на зъбите си. Не се колебайте и си запишете час за профилактичен преглед при нас!

Previous
Previous

Миете ли зъбите си правилно? Нещата, които трябва и не трябва да правите.

Next
Next

Диабет и орално здраве