Миете ли зъбите си правилно? Нещата, които трябва и не трябва да правите.

Както вече сме си говорили, ежедневното миене на зъбите е нещо, което правим машинално. Разсеяни сме докато го правим и си мислим за други неща – какво трябва да свършим, къде трябва да отидем, какво сме пропуснали да направим през деня. Мислим си, че като си мием зъбите редовно сутрин и вечер, сме положили достатъчно грижа и внимание за устната си хигиена и здраве.

За съжаление обаче е възможно да миете зъбите си неправилно и да пропускате някои много важни стъпки. Доброто състояние на зъбите ви зависи от доста неща, за които не се замисляме например:

  • техниката на четкане на зъбите; 

  • видът на пастата, която използвате;

  • продължителността на миене;

  • периодът на сменяне на четката.

Нашите специалисти от Дентален център „Биодент“ помогнаха в съставянето на списък с най-важните неща, които трябва или не трябва да правите, за да поддържате зъбите и венците си здрави.

ТРЯБВА да:

  • Използвате паста за зъби с флуор

Когато купуваме паста за зъби, рядко се замисляме за съдържанието ѝ. Често избираме позната марка, паста, която сме ползвали вече или тази на най-достъпна цена в магазина. Но пастата за зъби, която ползваме, може да има голямо влияние върху оралното ни здраве. 

Най-важният фактор е съдържанието на флуор. Той е веществото, което създава защитна обвивка около емайла на зъбите и така предотвратява увреждане от киселината в храните и напитките, които консумираме. 

Като най-важната съставка в пастата за зъби, флуорът укрепва емайла и има за цел да предотврати кариес. Също така той намалява количеството киселина, която произвеждат бактериите по зъбите ни.

  • Изберете подходяща четка за зъби

Другият продукт, който купуваме без да се замисляме много за качествата му, е четката за зъби. Четката за зъби също може значително да подобри или влоши състоянието на зъбите.

Може да решите да използвате електрическа четка за зъби, за която се смята, че почиства по-добре от ръчната. Този вид четка прави по-ефективно премахването на плаката от повърхностите на зъбите и може да подобри здравето на устната кухина и да улесни почистването на труднодостъпните места между зъбите.

  • Четкате зъбите си поне две минути

Четкайте зъбите си за поне две минути, два пъти на ден, всеки ден. 

Докато миете зъбите си се опитайте се да изчеткате всяка част от устата си за поне 30 секунди. Така ще сте сигурни, че сте достигнали всеки ъгъл в устната си кухина.

От решаващо значение е да миете зъбите в продължение на две минути, така че силно препоръчваме да настроите таймер или да инвестирате в електрическа четка за зъби с интегриран таймер.

Ако искате да се позабавлявате докато си миете зъбите, можете да използвате и мобилно приложение. Запознайте се с тях от нашите предишни материали. Има приложения за деца и такива за възрастни.

  • Използвате правилната техника на четкане

За здрави зъби и добра устна хигиена най-важна е техниката на четкане на зъбите. Опитайте се да наклоните четката под ъгъл от 45 градуса спрямо линията на венците и четкайте с малки кръгови движения. Това ще осигури нежно почистване, което премахва плаката и остатъците от храна, заседнали между зъбите.

Важна стъпка от почистването на устната кухина , която често е пренебрегва, е четкането на езика. Четкайте езика по време на всяко почистване, така ще премахнете лошите миризми и бактериите, които се задържат по езика.

  • Използвайте конец за зъби всеки ден

Конецът за зъби е нещо, за което не мислим често. Сещаме се да го използваме веднъж на две седмици или през месец. Важно е да използваме конец за зъби всеки ден, преди да измием зъбите си. Това е най-добрият начин за ефективно почистване на зъбите!

Използвайте конец за зъби (или интердентални четки) всеки ден, за да почистите междузъбните пространства. Ще се изненадате да видите колко много бактерии и остатъци от храна се събират там и единственият начин да бъдат почистени е с конец.

  • Сменяте редовно четката си за зъби

Повечето хора знаят, че трябва да сменяме четките си за зъби на всеки три месеца, защото четката с износени власинки не премахва добре зъбната плаката.

Но е важно да знаете, че четката трябва да бъде сменяна и след възстановяване от настинка, вирус или инфекция.


НЕ ТРЯБВА да:

  • Четкате зъбите си твърде силно

Избягвайте твърде силното четкане на зъбите си. Добре е да използвате мека четка за зъби. Прекалено грубото четкане може да износи емайла, който предпазва зъбите и да увреди венците. 

Повечето електрически четки за зъби имат вграден сензор за движение, който сигнализира, при прекалено силно четкане. Ако използвате електрическа четка, не е нужно да прилагате прекалено голям натиск, защото те вършат цялата работа вместо вас.

  • Изплаквате след четкане

След като измием зъбите си, може да се изкушим да изплюем пастата за зъби и да изплакнем с вода, за да отстраним остатъците нея. Но изплакването след миене, може да отмие флуорида, който продължава да помага за защитата на зъбите ви през целия ден.

Вместо да изплаквате устата си с вода, просто изплюйте пастата. Така ще позволите на флуорида да остане върху зъбите и да продължи да си върши работа.

  • Миете зъбите си веднага след хранене

Може да изглежда напълно логично да измиете зъбите си веднага след хранене, но това може да причини увреждането им.

Киселината в консумираните храни, може да доведе до омекотяване на емайла. Следователно прекаленото миене ще увреди емайла, който поддържа зъбите в перфектно състояние.

Просто изчакайте около 30 минути след хранене и тогава измийте зъбите си. Ако остатъците от храна ви притесняват, можете да изплакнете устата си с вода малко след хранене.

  • Споделяте или ползвате чужда четка за зъби

На всички ни се е случвало да имаме кратко внезапно пътуване за един-два дни и да установим, че четката ни за зъби не е в багажа, който сме си опаковали. В такъв случай ни се струва най-лесно да „заемем“ чужда четка.

Специалистите силно препоръчват никога да не споделяте четка за зъби с друг човек – без значение дали е член на семейството или близък приятел. Микробите, бактериите и инфекциите могат лесно да се прехвърлят при споделяне на четка за зъби. Така че, ако изпаднете в подобна ситуация, най-добре е да си купите нова четка за зъби.

Ако след всичко прочетено до тук имате нужда от допълнителна информация и съвети за оралната си хигиена можете да се обърнете към нашите лекари в Дентален Център „Биодент“. За да имаме здрави зъби, трябва да си говорим по-често със специалисти в областта на оралното здраве, да слушаме внимателно и да изпълняваме стриктно указанията им. 

Previous
Previous

Колко е животът на Вашата пломба ?

Next
Next

Какво е пародонтолог и какво прави той?