5 новогодишни обещания за по-здрави зъби

Януари е месецът на новото начало и обещания за промяна. За повечето хора всяка година започва по един и същи начин – с новогодишни обещания и с надежданата, че този път ще успеем наистина да ги спазим. 

Според проучванията повечето новогодишни обещания са свързани с намеренията на хората да водят по-здравословен начин на живот. Обикновено след обилните трапези по празниците се заричаме, че само да започне годината и ние веднага ще се отдадем на спорт минимум три пъти в седмицата, ще се храним здравословно, ще спрем сладкото, цигарите, алкохола и  ще правим всико, което може да ни помогне да сме по-здрави и по-добри. 

Всички тези обещания са чудесни, но често хората забравят да включат в тях и грижа за оралното си здраве. То остава пренебрегнато, а едно новогодишно обещание за по-здравословен живот е логично да включва и него. Поне ние сме на това мнение.

Затова днес сме решили да предложим 5 лесни новогодишни обещания, които можете да изпълните през 2023-та година. Подобряването на ежедневната грижа за устната кухина е лесен начин да подобрите здравето си  и да имате хубава усмивка.

1. МИЙТЕ СИ ЗЪБИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕДНЪЖ НА ДЕН

Звучи смешно, но ще се изненадате колко много хора мият зъбите си само веднъж на ден, обикновено сутрин. Това е доста тревожна статистика за зъболекарите. Ако искате да имате здрави зъби, трябва да се грижите за тях. Ние често напомняме в статиите си основните правила за добра орална хигиена и дори имаме една специално за правилното миене на зъбите. Затова сега няма да се повтаряме, не искаме да сме досадни. 😊 

Ще кажем само, че при миенето на зъбите си, вие унищожавате бактериите от устата си и така предотвратявате увреждането на зъбния емайл и предпазвате венците си от заболяния. Не забравяйте да миете зъбитие си вечер, защото иначе ще направите образуването на плака през нощта лесно и безпроблемно, а това само може да навреди на устната ви кухина. Миенето на зъбитие след всяко хранене също е силно препоръчително, но знаем, че не всеки път е възможно.

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОНЕЦ ЗА ЗЪБИ ВСЕКИ ДЕН

Ежедневното почистване с конец помага за предотвратяване на заболяванията на венците. То  е добър начин за премахне на нежеланите остатъци от храна, които може да са се натрупали между зъбите през деня. Почистването с конец всеки ден е една от основните стъпки към поддържане на зъбите здрави. 

Ако имате затруднения как да използвате конеца за зъби, винаги можете да се обърнете за съвет към нашия пародонтолог д-р Силвия Петкова-Иванова.

3.ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС ЗА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД 

Умно решение е да си запишете час за контролен преглед още в началото на годината. Така ще можете да проверите всичко ли е наред и има ли нужда да подобрите нещо в грижата за зъбите си. А и превенцията винаги е била най-доброто решение, когато става въпрос за здраве. 

Ако имате страх от зъболекари, това посещение може да се брои като една смела постъпка още в началото на годината. Учените са категорични, че изправянето пред страховете ни и преодоляването им оказва много положително въздействие върху самооценката на човек, а положителната самооценка води до по-високо ниво на мотивация и постигането на други, напълно различни, цели. Звучи като супер сделка – грижа за здравето, преодоляване на лични страхове, повдигане на самочувствието и мотивация за постигане на целите ни, направо 4 в 1. 😊

4.ПРАВЕТЕ ПОВЕЧЕ УПРАЖНЕНИЯ

Като заговорихме за супер сделки и изненадващи допълнителни ползи, нека споменем, че физическите упражнения помагат за подобряване на здравето на устната кухина. Едно проучване, публикувано в Journal of Dentistry, показа, че редовната физическа активност може да подобри пародонталното здраве. Това значи, че за хората, които спортуват редовно, имат 54% по-малка вероятност от развитие на пародонтит в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот. 

Когато тренирате редовно, е по-вероятно да се храните по-здравословно, което също значително подобрява вашето цялостно здравословно състояние, в това число и оралното ви здраве. Ако сте си обещали да спортувате повече през новата година, помнете, че това може да ви спести ходене при зъболекаря в бъдеще. Дали току-що не ви мотивихарме допълнително?! 😉

5.БЪДЕТЕ ХИДРАТИРАНИ

Пиенето на достатъчво вода е важно за цялостното ни здравословно състояние. То помага за по-добрата концентрация и при борбата с умората, но и подобрява устната хигиена. Това е един от малко известните бонуси, който ни осигурява добрата хидратация. 

Когато устата ни изсъхне, значи, че няма достатъчно слюнка, която да измие постоянно полепващите по зъбите бактерии. От своя страна това може да увеличи риска от образуване на кариес и поява на лош дъх. Бъдете хидратирани винаги, защото е добре за целия организъм, но и за оралното ви здраве.

Мина само първата седмица от 2023-та и все още имате време да включитие грижата за оралното си здраве в новогодишните си обещания.  Използвайте нашите лесни за постигане 5 новогодишни обещания за по-здрави зъби. Можете да се обадите и да си запишете час за контролен преглед при нас още сега. Това е една добра стъпка да се погрижите за здравето си. 

Нашият екип в Дентален Център „Биодент“ е винаги на разположение да даде допълнителна информация и съвети за подобряването на оралното здраве на всичките ни пациенти. Не забравяйте, че за да имаме здрави зъби, трябва да си говорим по-често със специалистите в областта, да слушаме внимателно и да изпълняваме стриктно указанията им.

Previous
Previous

Защо умъртвените зъби трябва да бъдат облечени в корони?

Next
Next

Колко е животът на Вашата пломба ?