Изберете страница

Да отделите нужното внимание на оралната си хигиена докато пътувате, по работа или за удоволствие, може да бъде наистина трудно. Вие сте далеч от дома си и от всекидневната си рутина. Това обаче не бива да компрометира здравето на Вашата уста.

Ето няколко съвета как да се грижите за зъбите си докато пътувате.

1. Опаковайте добре багажа си

Пътническият контейнер, в който ще държите четката си за зъби трябва да бъде достатъчно голям, за да има циркулация на въздух. Не използвайте несесер, който държи четката Ви твърде тясно. Преди и след пътуването се уверете, че сте почистили добре контейнера/несесера.

2. Подсушете четката си

Мократа четка развъжда бактерии. Ако имате възможност, когато пристигнете до дестинацията си, извадете четката за зъби от пътническия несесер. Поставете я права в чаша, т.к. така давате възможност на водата да се стича от нея и тя да изсъхне.

3. Потърсете продукти за орална хигиена за пътуване

Не е трудно да намерите сгъваема четка за зъби, четки за междузъбно почистване за еднократна употреба, удобни конци за зъби, а и те се пренасят лесно в какъвто и да е по големина несесер. Нямате оправдание, че продуктите за орална хигиена заемат много място. Има и специално създадени такива при пътувания.

4. Поддържайте добра лична хигиена

Не забравяйте винаги да си измиете добре ръцете със сапун преди да посегнете към четката за зъби. Ако местната вода не е подходяща за употреба,  това означава, че не е подходяща и за орална хигиена. Използвайте бутилирана вода.

 

5. Пригответе си алтернативни методи за орална хигиена

Ако нямате възможност веднага след хранене да измиете зъбите си по време на пътуването, то си вземете предварително алтернативни средства – дъвки без захар с ксилитол. Освен това дъвченето на дъвка ще повиши слюнчения ток, което ще помогне в почистването на зъбите Ви. Пиенето на зелен чай /без захар/ също ще помогне да предпазите зъбите си.

6. Внимавайте какво ядете

Когато сме на ваканция или бизнес пътуване обикновено променяме своите хранителни навици и сме по-склонни да приемаме захари и снаксове по всяко време. Времето през което излагаме устната си кухина на тези неблагоприятни за нея вещества е много важно. Опитайте се да лимитирате приема до веднъж на ден.

7. Имайте резервен план

По време на Вашето пътуване може да не се знае кога точно ще бъдете в стаята си. Поради тази причина си вземете втора четка за зъби – тип пътническа и я носете със себе си. По този начин винаги ще можете да измиете зъбите си, независимо къде сте.

Почивки в България

Биодент
Биодент
Запазете час!