Изберете страница

Какво е биологична дентална медицина и защо тя е от изключително значение за вашето дентално здраве?

Биологичната дентална медицина, чиито методи следваме ние, Дентален център Биодент, е революционен подход към общото дентално здраве, както и здравето на цялото тяло, който набляга на превенцията и консервативните методи на лечение. Той обезкуражава използването на инвазивни операции, живак и други токсини или фармацевтични продукти, натоварени със странични ефекти. 

Използвайки промени в начина на живот и нефармацевтични лечения, биологичните зъболекари могат да ви помогнат да предотвратите развитието или прогресирането на заболяванията. Те също така лекуват по-малко разбрани системни заболявания, вкоренени в лошо орално здраве.

Биологичните зъболекари вярват във взаимната свързаност между устата и тялото повече от конвенционалните зъболекари. „Връзката уста-тяло“ се отнася до идеята, че вашето орално здраве и цялостното здравословно състояние са неразривно свързани. Тъй като здравето ви в много случаи може пряко да зависи от вашето дентално състояние, поддържането на устна хигиена и здрави зъби е изключително важно.

Обръщали ли сте внимание, че денталното обучение е напълно отделно от медицинското обучение? А замисляли ли сте се, че денталната застраховка е напълно отделна от медицинската? Въпреки нелогичното разделение на тези две направления отнасящи се до здравето на човека, тези парадокси са на лице. А биологичната стоматология се опитва да преодолее тази празнина, дори когато застрахователните компании застават на пътя.

Какви са причните да изберете биологичен зъболекар, който да се грижи за вашето дентално здраве в контекста на общото ви здравословно състояние.

Традиционната дентална медицина се фокусира само върху вашите зъби и венци, докато за биологично ориентираната дентална медицина приоритет е и общото ви здраве. В този ред на мисли, това да предпочетете биологичен зъболекар пред обикновен зъболекар носи редица ползи за вас и вашето здравословно състояние, отвъд вашето безупречно дентално здраве. 

Тук сме описали най-важните причини да изберете биологичен зъболекар. Те характеризират и ценностите на Дентален център Биодент, в които силно вярваме:

 1. В биологичната денталната медицина употребата на живак е сведена до минимум. А в малобройните случаите, когато това се налага, се използва живак, който е доказано безопасен.
 2. Биологичните зъболекари не използват флуориди при провеждането на лечение, за да не се превишат естествените нива на флуориди в тялото. Количествата флуориди над нормата водят до разрушаване на зъбите и други заболявания. 
 3. Биологичната дентална медицина се фокусира върху здравето на цялото тяло.
 4. Тя се фокусира върху превенцията, за да се избегне нуждата от последващи лечения.
 5. Биологичния подход е най-естествен и най-малко инвазивен.
 6. Биологичните дентални лечения избягват манипулации върху кореновите канали.
 7. В биологичното дентално направление всички дентални материали са тествани за биосъвместимост с вашите зъби, венци и други тъкани.
 8. Биологичните зъболекари акцентират върху храненето и хранителните консултации.

Тук е важно да отбележим, че глобалният поглед и по-широката експертиза на биологичните денталните лекари позволяват по-комплексна грижа за вашето орално здраве и по-щадящи, холистични методи на лечение.

Холистична дентална медицина.

Знаете ли каква е разликата между холистичен зъболекар и обикновен зъболекар? Разликата е, че холистичният зъболекар третира целия човек, за да осигури орално здраве.

Ние подкрепяме философията на холистичната медицина, фокусирайки се върху здравето и благосъстоянието през спектъра на устата ви. Нашата цел е да синхронизираме денталното здраве на нашите пациенти с тяхното цялостно физическо и емоционално благополучие чрез използването на нетоксични и биосъвместими материали и чрез безопасно отстраняване и подмяна на зъбни материали, за които е доказано, че са вредни за здравето на пациента.

Ние намаляваме вредните възпаления, причинени от инфекции и несъвместими материали, за да възстановим и подсилим имунната ви система.С холистични практики за хигиена на зъбите, синтезирани от нашия високо-специализиран екип с над 30 години опит, вие ще изведете здравето си на следващо ниво и бихте могли да запазите зъбите си красиви и здрави за години напред.

Холистични съвети за орална хигиена и отлично дентално здраве.

Хранете се здравословно и балансирано.

Устата Ви е вратата към цялостното ви здраве, особено по отношение на храната, която ядете. Яденето на здравословна, балансирана храна ще ви осигури здрави зъби и венци. Обмислете следните здравословни храни за здрави зъби и венци:

 • Мляко и млечни продукти. В тях има ензими, които се борят с кариесите.
 • Богати на витамини храни като плодове и зеленчуци.
 • Храни с високо съдържание на фосфор като риба и яйца.

Изплаквайте устата си с кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която убива бактериите, причиняващи кариес и каприлова киселина, която е противогъбична.

Сменете вашите пломби от амалгами

Последните проучвания показват, че колкото повече пломби от амалгама имате, толкова по-високо е нивото на живак в кръвта ви. Притеснението е, че живакът се счита за токсичен и може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве.

Винаги почиствайте езика си

Всъщност почистването на езика е доста препоръчително, тъй като оставя устата ви напълно чиста. Езикът има издатини известни още като вашите вкусови рецептори. Освен между зъбите, храната и бактериите могат да бъдат уловени от неравната повърхност на езика.

Винаги почиствайте зъбите си с конец

Почистването на зъбите с конец е също толкова важно, колкото и миенето с четка за зъби, тъй като помага за премахване на частици храна, заседнали между зъбите и под венците. По този начин почистването с конец за зъби спомага предотвратяването на кариес и образуване на плака.

Изплаквайте зъбите си с вода, когато не разполагате с четка. 

Ако сте навън, в движение или в друга ситуация и не можете да измиете зъбите си с четка за зъби, поне изплакнете добре с вода, за да разредите киселините, които могат да причинят гниене.

Поне 2 пъти годишно посещавайте вашия зъболекар за контролен преглед на вашето дентално здраве.

Това е най-добрият начин за предотвратяване на проблем, който със сигурност е по-лесен от лечението.

Изпълнението на някой или всички от тези съвети може да ви помогне да имате най-добрата орална хигиена и да поддържате устата си възможно най-здрава! Ако усетите, че имате дентален дискомфорт или болка в устната кухина, не се колебайте да ни потърсите своевременно за безплатна консултация или за насрочване на преглед от биологично ориентиран дендален специалист.

Биодент
Биодент
Запазете час!