Изберете страница

Брекетите са ортодонтски апарати, които са фиксирани върху зъбите. Те натрупват по-лесно зъбна плака и много често тяхното почистване е по-трудно за пациентите.

Повечето хора смятат, че брекетите имат отношение само и единствено към зъбите. Въпреки, че е вярно, че брекетите имат за цел да променят позицията на Вашите зъби, има още един много важен аспект. За да се местят безопасно зъбите чрез брекети, трябва да имате здрави и стабилни венци.

Ако не посещавате редовно пародонтолог за професионално почистване има редица рискове:

  • висок риск от поява на кариеси
  • висок риск от поява на пародонтални заболявания – гингивит или пародонтит
  • развитие на бели петна по зъбните повърхности

Поради тази причина ние препоръчваме на пациенти, планиращи да проведат ортодонтско лечение да:

  • Да проведат профионално почистване и обучение в орална хигиена преди поставяне на брекетите;
  • Да запишат час за посещение веднага след поставяне на брекетите, на което ще им бъде обяснено по какъв начин да се грижат за зъбите си и за поставените им брекети;
  • Трябва да се планират профилактични прегледи на всеки 3 месеца за професионално почистване;
  • Да запишат час веднага след махане на брекетите.
Д-р Силвия Петкова
Д-р Силвия Петкова

Д-р Силвия Петкова е млад и амбициозен специалист, завършила факултета по дентална медицина в град София през 2013 г., а 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.
Нейните интереси и развитие са в областта на Пародонтологията и заболяванията на оралната лигавица, за което придобива специалност през 2018 г.
Паралелно с обучението си Петкова посещава множество лекции, практически курсове и конгреси, чрез които непрестанно обогатява знанията си и самата тя взима активно участие на някои от тях със свои публикации.

Запазете час!