Изберете страница

Протетична дентална медицина

Коронките и мостовите конструкции са метод за възстановяване на дъвкателната функция на съзъбието.

Короните възстановяват силно разрушени или структурно компроментирани зъби.
Случаите, в които избираме поставяне на корона като метод за лечение, са следните:
P

Ако естествената корона на зъба е силно разрушена или липсва и от него е останал само коренът.

P

След провеждане на кореново лечение на зъб със запазена естествена корона.

P

Зъби, които имат изменена форма и/или големина, особено такива, разположени в естетичната зона на съзъбието.

P

Преоцветените зъби също могат да бъдат облечени в корони, които да възстановят цвета им.

P

Поставянето на имплант също завършва с поставяне на корона върху неговия абътмънт.

Мостовите конструкции възстановяват липсващи зъби във всички зони на съзъбието. Зъбите, които носят мостовата конструкция, се наричат мостоносители, а зъбите, които мостът замества – мостово тяло. Мостоносителите се покриват от корони, които се свързват една с друга посредством мостовото тяло.

Липсващите зъби водят до колабиране (хлътване) на меки тъкани в устната кухина, което води до състаряване на лицевите черти (например при тотално обеззъбяване се наблюдава типичното старческо лице с хлътнали устни и бузи. Мостовите конструкции са отлично средство за възстановяване на лицевата симетрия и тонуса на меките тъкани.

Тъй като мостовите конструкции по същност представляват единични корони, свързани помежду си от мостово тяло, всички индикации за корони важат и за мостовете.

ВИДОВЕТЕ

Короните и мостовите конструкции могат да бъдат изработени от различни материали, като разликата между тях е най-вече естетична.

R

Корони/мостове изработени изцяло от метал

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Това е най-бюджетният вариант за изработка. Естетиката при този тип изработка е най-ниска. Поради тази причина са подходящи най-вече за задни участъци на съзъбието (предимно дъвкателни зъби). Предимството на тези корони/мостове е, че изискват по-малко изпиляване на носещите зъби.

R

Корони/мостове изработени от метал, покрит от външната страна от пластмаса/фотополимер/керамика

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Това също е бюджетен вариант за възстановяване на предни зъби. Най-често се изработва комбинация от метал и пластмаса. Трябва да се има предвид, че този вариант не е подходящ за зъби, които ще носят протеза, тъй като има голяма вероятност куката на протезата да разруши покритието от пластмаса.

 

R

Корони/мостове изработени от метал, покрит с керамика (металокерамични корони)

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Тези корони/мостове се намират в „златната среда“, предоставяйки много добра естетика на добра цена. Това са и най-масовите корони/мостове, които се изработват в днешно време. Цветът им е съобразен с този на околните зъби, за да се впишат в цялостния вид на съзъбието.

 

R

Корони/мостове изработени от цирконий и керамика (циркониеви, безметални корони)

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Това са високо естетични корони, при които няма метал. Това позволява да се постигне по-голяма дълбочина на цвета, което доближава тези корони много до визията на естествените зъби. Те комбинират здравината на металните конструкции с естетиката на прескерамиката. Позволяват изработка на големи конструкции.

R

Корони/мостове изработени от пластмаса

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Това са временни корони, които са необходим етап от изработката на всички гореспоменати варианти. Необходими са поради няколко причини:

Възстановяват контактите на зъба. Това е важно, тъй като зъб, загубил контакт с околните зъби, започва да се премества латерално и да прораства вертикално докато опре в зъб или венец. Това преместване става бързо (в рамките на 3-4 дни може вече да бъде отчетено преместване/прорастване). Срокът за изработка на корони варира, но често е около седмица, а мостовите конструкции може да отнемат и повече време. Ако не се постави временна корона/мост за този период е много вероятно окончателната конструкция да не пасва, тъй като позицията на зъбите е променена спрямо първоначалния отпечатък.

Възстановяват визията на зъба. Важна фунцкия, особено във фронталния участък.

Предпазват зъба от счупване като поемат натоварването по време на хранене.

Намаляват чувствителността на живи зъби, които са изпилени за корони/мостове.

 

R

Корони/мостове изработени изцяло от керамика (прескерамика).

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Това са корони с ненадминато ниво на естетика. Подходящи са за възстановяване на предни зъби и изработка на малки конструкции.

 

Какво е протетична дентална медицина?

Протетичната дентална медицина включва възстановяването и лечението на челюстите и зъбночелюстния апарат в резултат на загубата на зъби. Протетиката включва:

  • корони
  • мостове
  • протези
  • дентални импланти
  • фасетки
  • други
Какви опции има за лечение на разрушени зъби?

Счупеният или разрушен зъб може да създаде повече проблеми от чисто визуалните – болка, инфекция, пародонтално заболяване, ако остане нелекуван. Ако счупеният зъб може да остане в устната кухина, корона може да помогне да се запази зъба от бъдещо счупване и да възстанови функцията и външния му вид.

Трябва ли да заместя липсващ зъб?

Може да решите да оставите отворени пространства, дупки във Вашата уста, след ваденето на зъбите, но тяхното заместване е добра идея поради няколко причини. Първо, ще се промени захапката Ви, т.к. няма зъби в челюстта за поддръжка. Съседните зъби ще запознат да се накланят с цел да затворят празното пространство, което ще доведе до проблеми в захапката Ви и начина Ви на затваряне. Липсващите зъби може да повлияят и на Вашето самочувствие.

Кога да потърся протезист?

Потърсете протезист ако срещате някои от следните проблеми:

  • страдате от сериозни проблеми в захапката
  • рехабилитация след травма
  • Вашето лечение включва мултидисциплинарен подход
  • имате нужда от протеза, поддържана от импланти

 

Зъбите с корони изискват ли специални грижи?

Докато зъб с корона не изисква специални грижи, не забравяйте, че факта, че зъба е с такава не означава, че подлежащия зъб е защитен от кариеси или пародонтални проблеми. Продължавайте да имате добра орална хигиена, включваща четкане на зъбите два пъти на ден и използване на конец за зъби поне веднъж на ден, особено в областта на шийката на зъбите.

Ще се усеща ли различно една корона?

Тъй като формата на короната ще бъде ръзлична от формата на зъба Ви преди да бъде изпилен, в началото може да усещате лека разлика. След няколко дена ще свикнете и не би трябвало да усещате разлика. Понякога може да усещате короната леко висока, което е също нормално. Обикновено са необходими 10 дена, за да свикнете с височината и. Ако след тези дни все още я усещате леко висока, то зъболекарят Ви ще я провери отново.

Може ли протетичната дентална медицина да засегне и козметичния аспект на усмивката?

Да. Нашите зъболекари не лекуват само практическия аспект на възстановяванията на зъбите,като ядене и говорене, но също така създават и естетически задоволителни резултати. Нашите зъболекари са квалифицирани да създадат лечебни планове свързани с подобрение на усмивката, като например използването на корони или фасети на местата където има счупени зъби или обезцветени такива.

Какви са опциите за лечение на изгубени зъби?

Загубените зъби може да засегнат не само дъвкателната функция, но и самочувствието на пациента.  За щастие има няколко потенциални възможности, които да обсъдите с Вашия доктор, включително дентални импланти, мостове и протези. Точният избор за Вас зависи от клиничната ситуация и Вашите предпочитания.

Колко дълго издържа една корона?

Това е отворен въпрос и зависи от много фактори. Като общо може да се каже, че при идеални обстоятелства се надяваме една корона да издържи от 10-15 години, но може и разбира се много по-дълго.

Какви са етапите за подоготовка на зъба за корона?

Подготовката на зъба за корона обикновено изисква две посещения. Първото включва преглед и подготовка на зъба (изпиляване), а второто включва поставяне на готовата корона.

Първо посещение: Преглед и изпиляване на зъба.

По време на прегледа зъболекаря ще направи рентгенография на зъба, за да се убеди, че всичко е наред с него и заобикалящата го кост. Ако зъбът има дълбок кариес или риск от инфекция на зъбната пулпа, то може да се наложи да се проведе първо кореново лечение. Следва изпиляване на зъба, като количеството на отнети зъбни тъкани зависи от типа корона, която ще се постави. Ако голяма част от зъба Ви липсва, зъболекаря може първо да го изгради чрез фотополимерна пломба. След изпиляването на зъба, ще вземем отпечатъци от Вашите челюсти, които ще бъдат изпратени в зъботехническата лаборатория.

Короната е обикновено готова за 2 седмици. На това посещение ще се избере и цвета на бъдещата корона, така че да бъде максимално близък до съседните зъби.

Ще направим временна корона на зъба Ви, за да го предпазим, докато стане готова постоянната корона. Временните корони се правят обикновено от пластмаса и се задържат върху зъба с временен цимент.

Второ посещение: Поставяне на постоянната корона.

По време на второто посещение, ние ще премахнем временната корона и ще ажустираме (пробваме) постоянната такава. Ако всичко е наред тя ще бъде циментирана върху зъба Ви.

 

Кой прави короните?

Отпечатъкът и информацията относно Вашите зъби – цвят, форма, желания се изпращат в зъботехническа лаборатория. Те правят модели на Вашата уста и правят короната върху тях, за да са сигурни, че ще пасне идеално. Дентален център Биодент работи с най-добрите зъботехници, за да сме сигурни, че можем да предложим на пациентите си най-качественото лечение.

Ще бъде ли чувствителен зъбът, след като му се постави корона?

Не. Зъбните структури ще бъдат покрити и защитени от корона и не би трябвало да усещате чувствителност и болка. Обикновено може да усещате зъба чувствителен в деня на поставяне на короната, както и няколко дена след това, но това ще изчезне бързо.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!