Изберете страница

Гингивалните рецесии се получават когато ръбът на венеца, заобикалящ зъба се отдръпне, като по този начин открива повече от корена на зъба. Когато се появи гингивална рецесия, се образува разстоянията между зъба и ръба на венеца, което предразполага за натрупването на бактерии. 

Гингивалните рецесии са чест проблем. Повечето хора не знаят, че имат такива, т.к. Те се развиват постепенно. Първият знак за такава обикновено е чувствителност на зъба или може да забележите, че зъбът изглежда по-дълъг от нормалното. 

Защо се появяват гингивални рецесии?

Има различни фактори, които предизвикват отдръпване на венеца:

  1. Пародонтално заболяване

Това е бактериална инфекция на венците, която разрушава венеца и подлежащана кост. Пародонталните заболявания да основната причина за рецесии.

  1. Агресивно четкане на зъбите

Ако четкате зъбите си прекалено силно или по грешен начин, може да предизвика изтосване на емайла и отдръпване на венеца.

  1. Недостатъчна дентална грижа

Неадекватна орална хигиена, използване на конец за зъби, жабурене с неподходяща вода за уста може да улесни образуването на зъбен камък от плаката, който да доведе до гингивални рецесии.

  1. Хормонални промени

Промените в женските хормони по време на пубертета, по време на бременност и менопауза могат да направят венците по-чувствителни и по-податливи на появата на гингивални рецесии.

  1. Вашите гени

Някои хора са по-податливи на пародонтални заболявания. Всъщност, проучвания показва от, че 30 % от популацията са предразположени към пародонтални заболявания, независимо как се грижат за зъбите си.

  1. Скърцане със зъби

Ако скърцате със зъби по време на сън или през деня може да се появат рецесии. Причината е продължителният стрес, които се оказва върху венците.

  1. Френулум

Захващането на френулума (юздичка) в близост до веенечния ръб на зъба може да предизвика рецесия. Причината е хроничното дърпане на венечния ръб от френулума при движението на устните или езика. 

Биодент
Биодент
Запазете час!