Изберете страница

Поддържащата пародонтална терапия има за цел да предпази от пародонтално заболяване венците и костта.  Тя е задължителна за всички пациенти, независимо дали са със здрав пародонт, с гингивално заболяване или пародонтално заболяване.

Защо е необходима поддържаща пародонтална терапия?

Пародонталните заболявания са причинени от бактерии, които се намират в плаката. Токсините, които се произвеждат от бактериите атакуват Вашите венци и зъби и ако не се премахне плаката, тя ще се втърди и ще се превърне в зъбен камък.

Дори хората, които имат добра орална хигиена не могат напълно да предотвратят образуването на зъбен камък. Миенето на зъбите и използването на конец за зъби ще поддържа нивото на зъбен камък минимално, но редовните прегледи са необходими с цел професионално премахване на това, което Вие сте пропуснал.

Колко често трябва да се посещава пародонтолог за поддържаща визита?

Вашият пародонтолог ще Ви препоръча колко често да имате поддържащи пародонтални визити. Честотата се определя от типа пародонтално заболяване, което имате, Вашата дентална история, колко бързо образувате плака и зъбен камък. Най-важният фактор е колко сте отдаден на добрата и ефективна орална хигиена вкъщи.

Д-р Силвия Петкова
Д-р Силвия Петкова

Д-р Силвия Петкова е млад и амбициозен специалист, завършила факултета по дентална медицина в град София през 2013 г., а 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.
Нейните интереси и развитие са в областта на Пародонтологията и заболяванията на оралната лигавица, за което придобива специалност през 2018 г.
Паралелно с обучението си Петкова посещава множество лекции, практически курсове и конгреси, чрез които непрестанно обогатява знанията си и самата тя взима активно участие на някои от тях със свои публикации.

Запазете час!