Изберете страница

Сладките изкушения под всякаква форма са задължително условие по време на празничния сезон. Много от нас очакват с нетърпение Коледните празници, за да могат с чиста съвест да се отдадат на тези изкушения, които се стараем да избягваме през другото време на годината. Ние не сме изключение. Главното извинение „Коледа е все пак!“ може да се чуе по всякакви поводи в периода от 23-ти декември до 2-ри януари.

Обаче не бива да забравяме, че консумацията на твърде много лакомства ще окаже въздействието с дълготраен ефект върху цялостното ни орално здраве. В нашия материал даваме съвети какво е най-добре да направите по празниците, за да си спестите спешен преглед при зъболекар през първите дни на новата година. Ще разберете и кои лакомства е добре да избягвате, както и с кои спокойно да се поглезите през празничния сезон, защото… Коледа е все пак. 

Подобрете оралната си хигиена

Ако знаете, че има голяма вероятност да се отдадете на изкушенията през празничния сезон, е добре да спазвате стриктен режим на орална хигиена преди и по време на празничния сезон, това ще помогне зъбите Ви да са възможно най-здрави и щастливи. Разбира се, важно е да се поддържа добра устна хигиена през цялата година.

  • Мийте зъбите си два пъти на ден – Винаги повтаряме, че е изключително важно миенето на зъбите да е два пъти на ден. Така премахвате бактериите и плаката, които се натрупват върху зъбите през целия ден. Това е от ключово значение за предотвратяване на кариес и поддържане на добро орално здраве. 
  • Използвайте редовно конец за зъби – Конецът за зъби е жизненоважна част от оралната хигиена, а не допълнителна екстра, за която се сещаме два пъти в месеца.
  • Сменяйте четката си – Сменяйте четката си поне на всеки 3 месеца. Четката за зъби може за съдържа бактерии, които не искате в устата или организма си. Изплаквайте четката си за зъби с топла вода след всяка употреба и я сменяйте редовно.
  • Посещавайте редовно зъболекаря си – Редовните прегледи и консултации със специалист може да спестят доста главоболия. Важно е да не търсите зъболекаря си само, когато имате проблем, а редовно да ходите на профилактично прегледи.

Дали не ставаме досадни с повтарянето на всички тези неща?! Дори и да е така те са важни за добрата орална хигиена и здравето на зъбите, затова ще продължим да ги повтаряме. 

Избор на празнични лакомства за здрави зъби

Знаем, че ще се поглезите с лакомства по това време на годината. Ние също ще го направим!  Затова решихме да представим някои алтернативни избори, които ще са по-добри за здравето на зъбите Ви по Коледа.


ШОКОЛАДЪТ СРЕЩУ СЛАДКИШИТЕ

Избирайте шоколадът пред сладкишите винаги, когато можете. Сладките са почти изцяло направени от захар! И много от тях имат неприятния навик да се залепват по зъбите и венците. Замяната им с шоколад (за предпочитане натурален) ще намали приема на захар и риска от кариес.


СИРЕНЕТО СРЕЩУ ЯДКИТЕ

Страхотни новини… Можете да се поглезите и с двете! Сиренето съдържа високи нива на фосфат и калций, които помагат за укрепване на зъбите и костите. Сиренето също помага за балансиране на нивата на pH в устата, което означава по-малко вредна киселина, повече почистваща слюнка и на свой ред по-малък риск от кариес. Ура за сиренето и неговите ползи за зъбите!

Ядките съдържат здравословни мазнини, така че могат да са чудесен избор за здравословна закуска по време на празничния сезон. Избирайте суровите и не подсолени ядки, като бадемите например, които са пълни с калций и са чудесни за почистване и укрепване на зъбите. Подобно на сиренето, те могат да помогнат за производството на слюнка, която почиства зъбите и балансира нивата на pH в устата.


ПРАЗНИЧНОТО НАСТРОЕНИЕ С БАЛОНЧЕТА

Всички знаем, че газираните напитка са вредна за зъбите ни, но замисляли ли сте се, че това включва и газираните вина и  шампанското!? Ужасна работа, нали!… Опитайте се да намалите приема на този вид празнично настроение с балончета. 

Разбира се, това важи и за газираните не алкохолни  напитки. Обръщайте внимание с какво смесвате и разреждате спиртните напитки, които консумирате. 

Ако празниците за Вас са немислими без шампанско, то най-добре за зъбите Ви ще е то да бъде последвано от чаша вода, за да отмиете захарта и киселината. Освен това така ще останете хидратирани и ще намалите шансовете на махмурлука да Ви развали празните дни.

Биодент
Биодент
Запазете час!