Изберете страница

Подобно на захарта всички плодови напитки, със или без прибавка на захар имат кариесогенно действие. Такива напитки са натуралните сокове, газираните напитки, кафе и чай с добавена захар. Общо взето, всички тези напитки имат тонизиращо действие. Това се дължи на съдържащата се в тях захар и пурини: ксантин, кофеин, таин и др, които стимулират нервно-психичната обмяна и сърдечно-съдовата дейност.

Едновременно с  полезното си и тонизиращо действие на плодовите и подсладените със захар напитки, при неправилното им често ползуване те могат да имат също увреждащо зъбите действие. Става дума за тяхното локално действие като източник на захар и плодови киселини.

В изследване – експериментално и лабораторно е установено, че подсладените газирани напитки и подсладените натурални сокове ерозират зъбния емайл, което се обяснява с извличането на калциево-фосфорните соли. Това деминерализиращо действие на плодовите напитки е доказано също в клинични изследвания.

Профилактично срещукариесогенното действие на подсладените плодови напитки се препоръчва ползването на флуорни зъбни пасти и дъвки, на фосфор – съдъжащи храни или което е особено важно, пиенето на тези напитки да става със сламка, за да се избегне директното им въздействие върху зъбите.

Кариесогенното действие на тези напитки се дължи на пропиването им в налепите, венечните джобове и по всички ретенционни места в съзъбието, където изостват за по-дълго време и подсилват киселинността в устата. Ето защо като една от най-лесна и подходяща мярка срещу тази киселинност се препоръчва след всяко приемане на подсладени напитки да се жабури устата с обикновена питейна вода за алкализиране.

 

Биодент
Биодент

Запазете час!