Изберете страница

Какво представлява пародонтитът?

Заболявянията на венците и пародонта са най-често хронични процеси, които обикновенно протичат без болка или други демонстративни оплаквания. Основната причина за заболяванията на венците са микроорганизмите в зъбната плака, която непекъснато се образува по повърхностите на зъбите над и под венеца. Тези микроорганизми увреждат венеца и подлежащата кост.раница за първи клас

Колкото повече зъбна плака има по зъбите и тя не се отстранява от пациента и зъболекаря, толкова по-тежко е възпалението и то води до деструкция на зъбодържащите тъкани – пародонт. Живеещите в зъбната плака микроорганизми са много устойчиви на антибиотици и само механичното им отстраняване осигурява тяхното премахване.

Неотстраняваната дълго време зъбна плака се превръща в зъбен камък, който трябва да се отстранява от зъболекаря.

Лечението на пародонталните заболявания се извършва в три основни фази:

Първата фаза цели да се отстранят причините за заболяването – зъбна плака, зъбен камък, зъби нерационални за лечение – екстракция (изваждане), не добре направени пломби и др. Ще Ви бъдат показани и ще бъдете обучени за употребата на всички необходими средства за механично отстраняване на плаката. При необходимост ще Ви бъдат предписани средства за химическо потискане на плаката – вода за уста, гел и др. Ако имате нужда от консултация с други специалисти – ортодонт, ендодонтист, орален хирург, ще бъдат направени необходимите консултации.

Броят на посещенията за постигане на тези цели, както и на интервалите между тях се определят индивидуално, в зависимост от тежестта и скоростта на прогресията на заболяването, както и от степента на съучастие от Ваша страна.

Ако това лечение доведе до овладяване на възпалението и Вашата орална хигиена е достатъчно ефективна, то се преминава към поддържаща фаза – трета фаза. Ако въпреки ефективната Ви орална хигиена, все още има участъци, в които възпалението не е овладяно, имате по-дълбоки джобове или анатомични несъответствия, се налага хирургична корекция, която се извършва през втората фаза.

 

Елиминира дълбоките пародонтални джобове (над 3 мм), останали след първата фаза чрез премахване на тъкани или чрез възстановителни процедури по индикации.

Пациентите с пародонтални заболявания се нуждаят от регулярни контролни прегледи за поддръжка на състоянието и контрол на рецидиви. Интервалите между тези контроли се определят индивидуално, в зависимост от тежестта на Вашето заболяване и скоростта на прогресията му преди началото на лечението, както и от Вашата способност да поддържате нивата на зъбната плака толкова ниски, че да не могат да предизвикат възпаление.

Ако не спазвате препоръчаните Ви интервали за прегледи за поддръжка, както и ако не полагате необходимите усилия за ефективна орална хигиена, това може да опорочи всички, постигнати резултати от проведеното лечение, незовисимо от постигнатите успехи и вложени средства.

ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ С ЛАЗЕР

ДЦ Биодент предлага ефективно лечение, което елиминира и предотвратява заболяванията на венците.  Прилагаме лазерите при пародонтално лечение защото има много предимства и подпомагат благоприятния изход от лечението. Нашият екип от специалисти се гордее с постигнатите резултати при лечението на пациентите ни.

Предимствата на лечението с лазер включват:

  • лечението е безболезнено
  • поява на по-малко рецесии след лечението
  • елминира инфекцията и подпомага регенерацията на кост
  • подобрява възстановителния период. Това означава, че след лечение ще има по-малко отток, чувствителност и болезненост в третираната зона.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!