Изберете страница

Ще бъде ли засегнато оралното ми здраве по време на бременността?

По време на бременността ще усетите редица хормонални промени и това ще увеличи риска от развитие на проблеми в устната кухина.

Кървящите венци, ранен знак за заболяване на венците, се причиняват от натрупване на бактериална плака по зъбите. По време на бременността хормоналните промени може да повлияят на Вашите венци и да ги направят по-уязвими към плаката, което води до възпаление и кървене. Това понякога се нарича гингивит по време на бременността и се развива при между 50 % и 70 % от жените на някой етап от бременността.

Симптомите на гингивит по време на бременността са същите като на заболяване на венците:

  • венците изглеждат по-зачервени
  • венците кървят при миене на зъбите или отхапване на определени храни, напр. ябълка
  • възпалени, подути венци
  • чувствителност на венечната тъкан

Обикновено симтомите на заболяване на венците се развиват по време на втория или третия месец от бременността и може да продължат чак до осмия месец.

Какво друго трябва да правя, за да си осигуря добро орално здраве по време на бременността?

  • Ако страдате от сутрешно гадене, е важно да не миете зъбите си поне час след повръщане. Киселината размеква емайла на зъбите и миенето им може да го увреди. Ако искате, може да изплакнете устата си с вода или с флуоридна вода за уста без алкохол.
  • Избирайте здравословни храни по време на бременността си и ограничавайте захарните храни до основните хранения през деня, за да намалите риска от кариес.
  • Поддържайте здравословна и балансирана диета на хранене, когато сте бременна – не забравяйте, че зъбите на Вашето дете започват да се развиват още във Вашата утроба.
  • Посещавайте Вашия лекар по дентална медецина и го информирайте на кой етап от Вашата бременност сте. Определени лечения, като например рентгенови снимки, може да бъдат избегнати, освен ако няма спешна необходимост от тях.

Как мога да лекувам проблемите с венците, ако те се появат по време на бременността?

В допълнение към почистването на зъбния камък Вашия стоматолог може да препоръча да използвате специфични продукти за орална хигиена, за да помогнат да лекувате гингивита. Водите за уста, които съдържат съставката хлорхексидин диглюконат, клинично доказано са ефективни за намаляване на плаката и за лукеване на заболявания на венците.

Д-р Силвия Петкова
Д-р Силвия Петкова

Д-р Силвия Петкова е млад и амбициозен специалист, завършила факултета по дентална медицина в град София през 2013 г., а 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.
Нейните интереси и развитие са в областта на Пародонтологията и заболяванията на оралната лигавица, за което придобива специалност през 2018 г.
Паралелно с обучението си Петкова посещава множество лекции, практически курсове и конгреси, чрез които непрестанно обогатява знанията си и самата тя взима активно участие на някои от тях със свои публикации.

Запазете час!