Изберете страница

Продължаваме нашата поредица с най-разпространените заблуди и факти относно оралното здраве.

Мит # 5 – Денталните възстановявания са вечни

Факт Обтурациите /пломбите/, коронките, мостовете, протезите са временни! С изключение на зъбните импланти, нито едно възстановяване не може да се сравни с функцията, която имат собствените Ви зъби. А в някои случай може да се наложи дори и денталните импланти да се сменят в определен момент. Ето защо периодично трябва да посещавате зъболекаря си, за да се уверите, че вашите възстановявания са все още в добро състояние и не крият риск от фрактура на зъба, кариес или др.

Мит # 6 – Пародонталните заболявания могат да се лекуват само с антибиотици

Факт Т.к. пародонталното заболяване представлява инфекция, изглежда логично антибиотиците да елиминират проблема. Антибиотиците имат ефект само там, където има кръвоснабдяване, и ето защо те не могат да достигнат бактериите в плаката и зъбния камък и да спрат размножаването на бактериите. Те не могат да заместят професионалното дентално почистване и добрата орална хигиена. Антибиотиците все пак могат да са полезно допълнение в някои случай. Вашият зъболекар внимателно ще прецени дали имате или не нужда от тях.

Мит # 7 – Възпалението на венците е незначителна инфекция

Факт Проучвания установили, че съществува връзка между умерения/тежкия гингивит/пародонтит и други значими общи заболявания като сърдечен удар, диабет, новородени с много ниско тегло и др. Оралните бактерии навлизат в кръвообръщението Ви, което значително „стресира“ имунната система на организма. Сигурно ще се съгласите, че това не е незначителна инфекция. Не е нормално венците Ви да кървят когато миете зъбите си, отхапвате парче ябълка и т.н., така че ако имате такъв проблем, най-добре е да се свържете с нас.

Биодент
Биодент

Запазете час!