Изберете страница

Лечение на коренови канали

Лечението на кореновите канали (още наричано ендодонтско лечение) цели да отстрани инфекцията, намираща се във вътрешността на зъба. Тази инфекция се причинява от микроорганизмите в устната кухина, част от които са и тези, отговорни за образуването на кариес.

Лечение на коренови канали

Лечението на кореновите канали (още наричано ендодонтско лечение) цели да отстрани инфекцията, намираща се във вътрешността на зъба. Тази инфекция се причинява от микроорганизмите в устната кухина, част от които са и тези, отговорни за образуването на кариес.

 Ендодонтското лечение най- често се асоциира с усложнен зъбен кариес, но е метод на лечение и в други случаи, включващи токсична реакция към обтурации (пломби), дентикли (камъни в зъба), които притискат и възпаляват нервите му, травма от удар или фрактура на зъбната корона. Инфектираните коренови канали често са изключително болезнени дори когато пациентът не приема храни или напитки. Възможни са и силни нощни болки. Като усложнение на тази инфекция може да възникне подуване на лицето в областта на засегнатия зъб. В такива случаи е важно да се предприеме спешно лечение и третиране на инфекцията, за да се ограничи разпространението ѝ. Ако не бъдат предприети мерки за
ограничаване на инфекцията, тя може да засегне съседни структури като очен нерв или сърце.Global Consulting

Предимства на лечението на кореновите канали:

R

Облекчава болката в засегнатия зъб;

R

Ограничава разпространението на инфекцията като неутрализира източника му;

R

Не променя нормалната чувствителност на зъба при хранене (пациентите могат да дъвчат със същата сила и усетът за
консистенция на храната няма да бъде нарушен);

R

Третирайки проблемния зъб пациентът спасява съседните зъби от развитие на кариес;

R

Третирайки инфекцията пациентът си връща функционалността на естествения зъб. Алтернативата на това лечение е екстракция (изваждане) на зъба, което налага поставяне на много по-скъп дентален имплант.

Как се провежда кореново лечение?

Повечето хора потръпват при мисълта, че ще им бъде проведено кореново лечение. Ако обаче то бъде проведено от специалист, то пациентите биха изпитали минимално или дори никаква болка по време на процедурата. В повечето случаи не се усеща нищо повечe от малко натиск или подръпване, подобно на процедурата по поставяне на обикновена пломба. Лечението на кореновите канали започва с поставянето на упойка. След като действието ѝ започне се преминава към отстраняване на засегнатите от кариес зъбни тъкани, като това включва не само емайл и дентин, но и зъбна пулпа (нервите и кръвоносните съдове) от сърцевината на зъба. След като почистването и оформянето на зъба завърши се преминава към неговото запълване със специално предназначени за целта материали. Започва се от самите канали и се преминава към короната на зъба. Тя се възстановява по няколко различни начина, в зависимост от това до колко е нарушена нейната цялост (корона, овърлей и др.), като целта е да се възвърне функционалността ѝ. По време на процедурата ще се наложи направата на рентгенографии, които са необходими на няколко етапа от лечението (поставяне на диагноза, контрол на качеството на запълване и др.). Всички наши снимки се правят със съвременна дигитална апаратура, която редуцира и без това ниската доза лъчения с впечатляващите 80%, тъй като лъчите попадат върху изключително чувствителен датчик.

Следоперативни грижи

След края на кореновото лечение пациентите е желателно да избягват да дъвчат твърди храни с лекувания зъб до поставяне на овърлей или корона, които да го защитават, поради риск от фрактура и последващо изваждане на зъба. Обикновено около ден-два след процедурата е възможно да има слаба тъпа болка и чувствителност при натиск. Това е напълно нормално и отшумява бързо. Трябва да се има предвид, че зъб с проведено кореново лечение технически погледнато е мъртъв, но ако се възстанови подобаващо ( с корона или овърлей) може да функционира нормално (не по-различно от жив зъб) още дълго време.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!