Изберете страница

Зъбен кариес

 

Зъбен кариес

 

Имате ли кариес? Може дори да не подозирате, че имате такъв. Проблемът със зъбните кариеси е, че оставят незабелязани за известно време. Въпреки, че може да не изпитвате болка, Вашият зъб се разрушава и колкото по-дълго го оставите така, толкова по-трудно ще е да бъде излекуван. 

В Дентален център Биодент, нашите зъболекари ще Ви помогнат да идентифицирате точната причина за зъбния кариес и ще Ви помогнат да се реши проблема, колкото е възможно по-скоро. Ако кариесът е малък, то той може да бъде лекуван по-лесно и с по-малък риск от появата на силна болка и усложнения. Началните кариеси обикновенно не показват някакви признаци и симтоми. Зъбът на пръв поглед може да изглежда здрав. Зъболекарят обаче може да го диагностицира от рентгенова снимка или чрез специалния ни кариес-детектор. 

Причини за появата на зъбен кариес 

Причините за поява на зъбен кариес са лоша орална хигиена и консумация на храни и напитки, съдържащи захар. Колкото повече захар консумирате, повече киселина се произвежда в устата Ви, която предизвиква кариеси. Когато захарта е комбинирата с плака и отслабен зъбен емайл, то Ви ще сте по-податливи на кариеси. Някои фактори, които допринасят за появата на зъбен кариес са:Global Consulting

Методи на лечение на зъбния кариес

Методът на лечение зависи от степента на засягане на кариеса и неговотоусложнение. Има няколко начини по които може да бъде лекуван зъбния кариес:

  • чрез пломба – зъболекарят ще премахне кариозната маса и след това ще запълни зъба с пломба, която може да бъде направена от различни материали.
  • чрез корона – ако имате голям кариес, Вашият зъболекар може да Ви препоръча да се постави възстановяване направено в лабораторията (инлей) или корона.
  • лечение на кореновите канали – Вашият зъболекар ще проведе лечение на кореновите канали, когато кариесът е стигнал до нерва и го е възпалил. 
P

Лоша орална хигиена – ако не четкате зъбите си редовно, то ще се натрупа плака, която ще атакува зъбния емайл.

P

Медицински проблеми – при определени медицински състояния и лечения може да сте по податливи на зъбен кариес.

P

Суха уста – слюнката помага да се отмие плаката от зъбите. Ако имате суха уста и отделяте по-малко количество слюнка, то тогава ще натрупвате повече плака.

P

Хранене и напитки – Храните и напитките имат важна роля при образуването на зъбни кариеси. Когато се храните и пиете, въглехидратите остават върху зъба докато не ги измиете с четката за зъби. Винаги миите зъбите си след като сте консумирали ядки, плодове, карамел, бисквити, твърди бонбони или след като сте пили мляко или сода.

P

Формиране на плака – плаката е съвкупност от киселини, бактерии, хранителни остатъци и слюнка от устата. Тази плака се натрупва по зъбите с времето. Киселините от плката може да атакуват зъбния емайл и може да предизвикат кариеси. Ето защо е много важно да си миете зъбите два пъти на ден.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!