Изберете страница

Терапията на пародонтита продължава няколко седмици. А и след приключването на това лечение пациентът трябва да е наясно, че до края на живота му съществува повишен риск за повторно настъпване на възпаление на венците. Затова се провеждат редовни контролни прегледи, при които всеки път ще се премахва плаката, която е труднодостъпна, когато човек сам се грижи за хигиената на зъбите си.

Scaling-and-Root-Planing

1. Начално лечение – Хиегиенна фаза

Целта на това първо лечение е възпалението на ръба на венеца да отзвучи, за да бъде по-ефективна последващата същинска пародонтална терапия, провеждана от лекаря по дентална медицина. Затова в рамките на едно професионално почистване на зъбите старателно се отстраняват всички твърди и меки  наслагвания, които видимо се намират върху ръба на венеца. За да можете вкъщи ефективно да се подготвите за същинската пародонтална терапия, ще бъдете обучени в специални техники за почистване на зъбите.

dental-scaling

2. Същинска терапия на пародонтита

Съществена част от терапията е механичното отстраняване на плаката от венечните джобове. В това отношение целта е от засегнатите джобове да се отстранят възможно най-много бактериална плака и токсини. Освен това от венечния джоб се отстранява и болестно променената тъкан, за да се създадат оптимални предпоставки за добро лечение. Това лечение се извършва под местна упойка със специални инструменти. Възможно е да има особено дълбоки джобове или трудни анатомични положения, което да затруднява пълното почистване. Тогава може да се наложи да се извърши почистване на засегнатите повърхности на зъбния корен под директна видимост, в рамките на пародонтално-хирургична намеса.

С механичната терапия се разрушава биофилмовата плака върху повърхността на корените и във венечните джобове, така че болестотворните микроорганизми, оставащи в джоба и във венечната тъкан, сега могат да бъдат ефективно умъртвени от съпътстваща антибиотична терапия.

Scan-090709-0007 ________7452385

3. Контрол на терапията

След около 3 до 8 седмици период на лечение се провежда повторен преглед при зъболекаря. На него се прави контролна проверка на успеха на пародонталната терапия. Често стъпките на терапията, извършени дотук са достатъчни. В случай, че въпреки това продължава да има дълбоки джобове, може да се наложи допълнителна терапия за конкретния случай и пародонтално-хирургична намеса.

4. Профилактика

Дори и да е била проведена успешна терапия на пародонтита, то рискът от повторна поява на пародонтит е увеличен за периода до края на живота. Поради тази причина се договарят редовни часове за профилактични прегледи, които в зависимост от съществуващите рискови фактори, трябва да се провеждат на всеки 3 до 6 месеца. С редовни контролни прегледи предварително може да се разпознае и да бъде лекувана повторна поява на пародонтит.

По време на тези часове за профилактика обичайно се извършва професионално почистване на зъбите, за да се отстранят всички новопоявили се твърди и меки зъбни наслагвания върху трудно достъпните места. Също така в тези часове ще се провеждат и обучения за повишаване на квалификацията по отношение грижата за зъбите и оралната хигиена.

periodontal-disease

Ако старателно спазвате указанията на лекуващия Ви зъболекар, при всички случаи ще имате много добри шансове трайно да се радвате на добре функциониращи и красиви зъби.

 

Д-р Силвия Петкова
Д-р Силвия Петкова

Д-р Силвия Петкова е млад и амбициозен специалист, завършила факултета по дентална медицина в град София през 2013 г., а 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.
Нейните интереси и развитие са в областта на Пародонтологията и заболяванията на оралната лигавица, за което придобива специалност през 2018 г.
Паралелно с обучението си д-р Петкова посещава множество лекции, практически курсове и конгреси, чрез които непрестанно обогатява знанията си и самата тя взима активно участие на някои от тях със свои публикации.

Запазете час!