Изберете страница

Всички ние знаем, че тютюнопушенето има негативен ефект върху здравето, но запознати ли сте с оралните проблеми, до които може да доведе то? Този вреден навик може не само да оцвети зъбите Ви, но също така да доведе и до много по-сериозни дентални проблеми като пародонтални проблеми или дори рак на устната кухина.

Ракът на устната кухина е най-сериозният дентален проблем, който тютюнопушенето може да причини. Според American Cancer Society около 90% от пациентите с орален рак са употребявали тютюневи продукти под определена форма. Колкото по-дълго човек използва тютюн, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на устната кухина. Любителите на тютюна са изложени на 6 пъти по-висок риск от развитие на орален рак в сравнение с тези, които не го употребяват.

Пародонталните проблеми са друг проблем, който може да бъде причинен от прекомерната употреба на цигари. Пародонталното заболяване започва като възпаление на венците, като е възможно след това да доведе до възпаление и на подлежащата кост, която поддържа зъбите и може да доведе до загубата им. Скорошно проучване показва , че повече от 50% от пациентите с пародонтално заболяване са пушели в определен период от живота им.

Когато говорим за употреба на тютюн, повечето хора мислят за употреба на цигари. Истината е, че всички форми на употреба на тютюн заплашват здравето ви. Така например употребяващите лули са заплашени да развия рак на устните. В много от тютюна за дъвчене се съдържа и захар, което от своя страна може да доведе до развитие на зъбен кариес.

Ако сте пушач, най-доброто нещо, което можете да направите за себе си и в частност за оралното си здраве, е да се откажете от този вреден навик.

Проучване установило, че отказът от употреба на тютюн за едно десетилетие поставя пациента в същата рискова група за развитие на пародонтално заболяване както и непушачите.

И накрая – Всяка форма на тютюн представлява риск за денталното и оралното Ви здраве. Най-доброто решение е да се откажете от това. Поговорете с вашия личен лекар за ефективни методи за отказване от цигарите, за да си осигурите един по-здравословен живот и една по-красива усмивка!

 

Биодент
Биодент

Запазете час!