Изберете страница

При лечението на пародонталните заболявания се цели да се премахне възпалението на пародонталните тъкани. Понякога само с почистване на зъбния камък това не може да се постигне. 

Традиционно, зъболекарят може да премахне тази възпалената тъкан чрез кюретаж, кюрети, скалпел или други инвазивни инструменти. За щастие, тези дни, лазерите могат да се използват за лечение на пародонталните заболявания. Благодарение на лазерите може да се премахне възпалената тъкан и бактериите, които я инфектират, като оставят назасегната останалата част от венеца. Това прави процедурата значително по-малко инвазивна и много по-бързо се възстановяват пациентите от нея. 

Ето и някои от основните предимства на лазерите пред останалите традиционни методи на лечение:

  1. По-малко болка – лазерните процедури са значително по-малко болезнени в сравнение с традиционната пародонтална хирургия и лечение. В повечето случаи не се налага приемането на болкоуспокояващи.
  2. По-малко рецесии – докато при всички пародонтални хирургии има риск от рецесии, с лазерите този риск е минимализиран почти напълно. 
  3. По-бързо оздравяване – поради факта, че процедурата е по-малко инвазивна и не се използват скалпел и други подобни инструменти, заздравяването на тъканите е много по-бързо,в сравнение с традиционните методи. 
  4. По-дълготрайни резултати – Конвенционалното пародонтално лечение и лазерното такова имат добри дългосрочни резултати, но понякога лазерното лечение има по-предиктивни резултати, т.к. лазерът стимулира костта около корените на зъбите, като по този начин се получава регенерация на тъканите около корена.

Диодните и нискоенергийните лазери имат редица предимства в днешно време при лечението на пародонталните заболявания. Те не могат да заместят напълно цялостната терапия – почистване на зъбен камък, премахване на плак-ретентимните фактори, мотивация за добра орална хигиена, но могат да допринесат за лечението, като го направят по-малко болезнено, по-бързо възстановяване на тъканите и по-добра борба с микроорганизмите, навлязли в тъканите. 

Биодент
Биодент
Запазете час!