Изберете страница

Вече имате зъбни импланти и вие ще искате да се погрижите за вашата инвестиция. След като бъдат поставени хирургично от обучен професионалист, зъбните импланти могат да издържат цял ​​живот. 

Все пак трябва да предприемете няколко стъпки, за да гарантирате, че вашите импланти – и устата като цяло – остават здрави.

ЕТО НЯКОЛКО НАЧИНА, ПО КОИТО МОЖЕТЕ ДА ЗАЩИТЕ ВАШИТЕ ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТАТИ

Четкайте и почиствайте редовно с конец вашите зъби. 

Дори ако имате пълно съзъбие възстановено с импланти , пак трябва да се грижите за венците си. Това включва четкането им с изключително мека четка за зъби и почистване с конец, ако е възможно. (Лесно е да обикаляте с конец около единичните импланти. Ако имате протези с пълна дъга, трябва да говорите с Вашия лекар за най-добрия начин да включите използването на конец в рутината си.)

Ходете на редовни контролни прегледи.

Включително и хора, които са загубили всичките си зъби, трябва да посещават стоматолог поне два пъти годишно. В крайна сметка зъболекарите и техните екипи не фокусират вниманието си само върху зъбите. Те също така се концентрират върху подпомагането на пациенти като вас да поддържат оптимално орално здраве и да избягват проблеми като заболяване на венците, онкологично заболяване и разстройство на темпоро-манидибуларната става. При всяко посещение зъболекарят ще се увери, че вашите зъбни импланти и корони или протези са добре.

Попитайте Вашия лекар при всякакви притеснения.

Когато имплантите се поставят от опитни специалисти , те имат много висок процент на успех. Понякога обаче може да загубите зъбните импланти. Поради тази причина трябва незабавно да се свържете с вашия стоматолог, ако усетите подуване около импланта, имплантът изглежда е разхлабен, областта на импланта започва да изтръпва или боли, мястото на импланта мирише неприятно или забележите гной, идващ от венците наоколо импланта. Колкото по-рано уведомите Вашия лекар, толкова по-малък е шансът да загубите импланта.

Яжте храните, които Вашият лекар Вие  препоръчал след операция.

След като тялото ви се излекува напълно от операцията по имплантиране, можете да ядете каквото искате. Дотогава следвайте инструкциите за хранене на Вашия лекар. Прилагането на твърде много сила върху нов имплант може да го отслаби и да удължи времето, необходимо за интегрирането му в костта. Не забравяйте, че имате цял живот да ядете твърди, хрупкави храни: Можете да изчакате няколко месеца, за да дадете на своя имплант необходимото време, за да се стабилизира.

Не пушете

Тютюневият дим нарушава връзката между вашия имплант, костта и меките тъкани. Подобно на пародонтита, периимплантитът е инфекция, която се утежнява от токсините в цигарите. 

Избягвайте прекомерния стрес и натиск върху имплантите

Ако скърцате със зъби, вашият стоматолг може да ви препоръча да носите шини за бруксизъм.

Пийте повече вода

Водата има редица ползи, не само за цялостното ви здраве, но и за оралното здраве. Може би едно от най-важните ползи за вашето орално здраве е, че насърчава производството на слюнка. Слюнката е изключително важна за зъбните импланти, защото помага за премахване на излишната храна и бактерии, както и неутрализира киселините, произвеждани от бактериите. Особено полезно е да пиете вода след хранене, тъй като това почиства устата ви. Ако страдате от сухота в устата, пиенето на повече вода също може да помогне за облекчаване на усещането за пресушаване.

Биодент
Биодент
Запазете час!