Изберете страница

Всеки иска да  има бели зъби като на кино-звезда. Всъщност това не е никак трудно. Избелването на зъбите е козметична дентална процедура, която може да се осъществи както при Вашия дентален лекар, така и у дома. За избелването „вкъщи“ трябва да знаете няколко важни неща:

1. Посетете Вашия зъболекар. Важно е той/тя като специалист да определи дали избелването в домашни условия е подходящо за вашите зъби (някои оцветявания на зъбите изискват по-агресивни системи за избелване, които се прилагат единствено в зъболекарския кабинет, а за други избелването въобще не помага).

2. Преди да започнете процедурата по избелване е важно да оправите всички зъбни проблеми: не трябва да имате кариеси, умъртвените Ви зъби трябва да са добре запълнени и венците Ви не трябва да са възпалени и да кървят-необходимо е зъбите да бъдат почистени от зъбен камък и полирани.

3. Вашият лекар по дентална медицина ще Ви вземе отпечатъците от двете челюсти, от които ще бъдат отлети модели от гипс в зъботехническата лаборатория. Върху тези модели ще бъдат изработени специални много тънки прозрачни шини, в които се нанася избелващият агент (гел).  На следващото посещение в денталния кабинет вашият стоматолог ще Ви даде шините и ще Ви обясни как се поставят и как се използват.

Та какво правим у дома:

Вечер, след като измиете зъбите си, нанесете по една капка от избелващия гел в улеите за зъбите на шината. Зебележете, че шината минава под зъбите и достига венците. Направена е така, за да задържи избелващия агент върху предната повърхност на зъбите.  Поставете шината върху зъбите. Времето на действие на избелващото средство е обозначено от фирмата прозиводител като обикновено е 10-15минути.  Зъбите постепенно ще започнат да изсветляват и в рамките на 2 седмици ще имате видим резултат.

Не забравяйте да посетите денталния си лекар една седмица след началото на избелването за контрол на резултатите и при евентуална поява на много силна чувствителност от студени дразнители. В такъв случай може да се намали времето за използване на избелващото средство или в краен случай да се прекрати избелването. След края на избелването стоматологът ще Ви препоръча паста с повишено съдържание на флуор, за да намали чувствителността на зъбите или в кабинета ще ги флуориризаира. schneider pellets

И едно последно нещо: имайте предвид, че резултатите от избелването не са вечни. При различните хора ефектът е с различна продължителност в зависимост от храните и напитките, които приемат, и пастата за зъби, която използват. Избелващите пасти много помагат за запазване на резултата, но след година-две може да се наложи да повторите процедурата.дървени играчки монтесори

Д-р Надежда Димитрова
Д-р Надежда Димитрова

Запазете час!