Изберете страница

Всеки знае, че ако е здравноосигурен има право на достъп до медицински услуги почти безплатно, но как стоят нещата по отношение на стоматологичното лечение? Ето какво трябва да знаете, когато отидете при Вашия зъболекар и искате да се възползвате от намалението в цените, предлагано от Националната здравноосигурителна каса:

 1. Трябва да носите здравноосигурителната си книжка. За жалост, дори и да сте здравноосигурен, без да ни представите тази малка синя книжка, не можем да ви лекуваме по пакета услуги, предоставяни от Здравноосигурителната каса. Същото важи и ако в здравната Ви книжка няма повече странички/редове (зависи от това колко скоро е извадена книжката). Трябва да има къде да пишем 🙂
 2. Ако страниците/редовете в здравната ви книжка са изписани, трябва да си извадите притурка от регионалното поделение на здравноосигурителната каса според мястото на постоянната Ви адресна регистрация по лична карта. За София и София-област това става в Столичната здравноосигурителна каса на ул. “Енос” 12-14. И не се притеснявайте, тази притурка не е валидна само за настоящата година, а се използва докато свършат редовете в нея.
 3. Ако пък сте загубили книжката си, в такъв случай Ви трябва нова. Пак се вади от регионалното поделение на Здравноосигурителната каса според постоянната Ви адресна регистрация по лична карта.

kak_da_vuzstanovim_izgubenata_si_zdravnoosiguritelna_knijka_i_koga_trqbva_da_zaplatim_za_lekarska_pomosht_

Какво включва пакета дентални услуги по НЗОК?

Лицата до 18-годишна възраст имат право на преглед + 4 дейности:

 • Преглед – 1,80лв
 • Изваждане на млечен/ постоянен зъб – не се заплаща
 • Пломба на млечен/ постоянен зъб – не се заплаща
 • Лечение на пулпит/периодонтит на млечен зъб (умъртвяване на зъб) -4,70лв
 • Лечение на пулпит/периодонтит на постоянен зъб – 12,30лв

Лицата над 18 години имат право на преглед + 3 дейности:

 • Преглед – 1,80лв
 • Изваждане на зъб – 4лв
 • Пломба – 4лв.

*Ако сте над 18 години, сте длъжни да заплатите и потребителска такса – 2,90лв (за пенсионерите – 1лв.) Освободени от потребителска такса са:

∙ Лица със заболявания, определени по списък към НРД (Приложение № 11 към НРД за медицинските дейности 2018 г.)- трябва да ни предтавите валидно телково решение.

∙ малолетни, непълнолетни и неработещи членове на семейството;

∙ пострадали при или по повод отбраната на страната;

∙ ветерани от войните, военноинвалиди;

∙ задържани под стража лица;

∙ социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

∙ лица, настанени в домове по чл.36, ал.3, т.1 от същия правилник;

∙ медицински специалисти;

∙ пациенти със злокачествени новообразувания;

∙ бременни и родилки до 45 дни след раждането;

∙ здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност, съгласно Наредбата за медицинската експертиза.

 • Като пациенти на нашия център може да се възползвате и от безплатна панорамна снимка по здравноосигурителния пакет (прави се само в клиниката в Елин Пелин).
 • Пломбите, предлагани ЗОК, за които заплащате 4лв, са от амалгама/химиополимер/цимент. Фотополимерните пломби се доплащат от пациентите (попитайте вашия лекуващ зъболекар за цената).
 • Освен основния пакет по ЗОК, има и хирургичен пакет. Той се изпълнява само дентални лекари, специалисти по хирургична дентална медицина.
 • Дейностите, които не сте използвали тази година, не се прехвърлят за следващата. Броят дейности се определя от Националния рамков договор. Промените в него се публикуват на страницата на НЗОК.
 • И не забравяйте, важно е всяка година да посещавате своя зъболекар за профилактичен преглед. Така той ще може да проследи активно денталния Ви статус и при нужда от лечение да се намеси навреме.
Д-р Надежда Димитрова
Д-р Надежда Димитрова

Запазете час!