Изберете страница

 

Кореновото лечение е необходимо да се проведе когато пулпата( съвкупност от кръвоносни съдове и нерви) се възпали. Това възпаление може да е резултат от кариес или травма.

Защо е необходимо?

Ако пулпата се възпали, процесът може да се разпространи по кореновата система и да доведе до по-сериозни усложнения като абсцес.

Лечението съпроводено ли е с болка?

Не. Извършва се под местна упойка.

Какво включва лечението?

Целта на лечението е да премахне инфекцията от каналите. Те се почистват и запълват с цел превенция на инфекцията. Лечението е трудоемко и изисква повече време. В повечето случаи посещенията при вашия зъболекар ще бъдат 2 или 3. В пърата визита се премахва инфектираната пулпа. При наличие на абсецес по този начин се осигурява и оток на ексудата. Каналът на зъба се почиства  и подготвя със специални инструменти. Запълва се с временна вложка и се оставя така докато клиничните симптоми отзвучат. В следащото посещение ако липсват оплаквания от страна на пациента каналите се запълват постоянно.

Как ще изглежда зъба ми след проведенoто лечение?

В миналото са били изполвани медикамнети които са предизвиквали промяна в цвета на зъбите, но развитието на медицината позволи този проблем да бъде избегнат. Ако това се случи има някои лечебни техники които позволяват възстановяването на зъба така че да изглежда естествен.

Какво се прави ако се наложи ново лечение?

Лечението на кореновите канали обикновено е много успешно, но ако все пак се инфектират може да се прелекуват.

Какви са последствията ако откажа лечение?

Алтернативата е да се премахне зъба. Веднъж  възпалена пулпата не може да бъде излекувана и единственият начин е да се проведе кореново лечение.

Д-р Венцислав Иванов
Д-р Венцислав Иванов

Д-р Иванов е завършил МУ София през 2014 г., а интересите му са в областта комплексните лечения и ендодонтията (раздел от консервативното зъболечение, посветен на лечението на кореновите канали). След завършването си той посещава курсове и лекции, обогатяваши уменията и познанията му в тези области.
Статистиките сочат, че 25 % от кариесите при възрастните се усложняват, което често налага кореново лечение. Ето защо д-р Иванов е посветил практиката си в усъвършенстването на уменията си в областта.

Запазете час!