Изберете страница

Саниране на устната кухина означава най-общо оздравяване на устната кухина.

Санирането включва всички онези клинични и параклинични действия, които имат за цел пълното оздравяване на устната кухина, на нейните налични тъкани и органи, без да се прибягва до специални методи и средства на протетичната или хирургичната дентална медицина, ортодонтията и др. Използват се предимно консервативни средства и методи на лечение на лигавицата, на увреждания на твърдите зъбни тъкани и пародонта.

Най-честите манипулации свързани със санирането на устната кухина са:

  • наличието на зъбен камък, изисква предварително лечение и отстраняване на причините и последствията от заболяването – гингивит, пародонтит.
  • лечение на твърдите зъбни тъкани – възстановяване на кариесни или фрактурни увреждания на зъбните коронки, включително и щефтово изграждане.
  • извършване на кореново лечение – ендодонтия

Много често санацията не се разграничава рязко в отделен етап, а се извършва успоредно с протетичното лечение на пациента.  В процеса на саниране предварително се отстраяват непълноценни или негодни зъби и зъбни корени.

Д-р Катя Славова
Д-р Катя Славова

Д-р Катя Славова е завършила стоматологичен факултет град София през 1979 г. и специализирала обща стоматология 1983 г. През 1991 г. Основава ДЦ „Биодент“ в град Елин Пелин, а отдадеността ѝ и непрекъснатият стремеж към развитие и присъединяване на добри специалисти в екипа допринасят за разрастването на дейността на центъра. В резултат на което ДЦ „Биодент“ има и втора локация, в София. Д-р Славова е специализирала Здравен Мениджмънт през 2004 година и е експерт по акредитация на лечебните заведения. В практиката си е завършила и множество допълнителни курсове, следейки и прилагайки най-новите и добри практики в денталната медицина.

Запазете час!