Изберете страница

Ние, в Дентален център Биодент се стараем да направим Вашите посещения колкото се може по-комфортни. На първото посещение ще прекарате около 60 минути в нашия дентален център. По време на това посещение ще Ви направим пълен орален преглед и рентгенографии.

Идентифициране на риска

Идентифицирането на риска от възникване на дадено заболяване и неговата профилактика са ключови за Вашето здраве. Ето защо прегледът  ще започне именно с това.

 • Медицинска история – Ще Ви разпитаме подробно за общото Ви здравословно състояние – заболявания, алергии, приемани медикаменти. Причината е, че много заболявания засягат устната кухина и зъбите и представляват повишен риск за възникване на такова.
 • Прием на захари – Ще Ви разпитаме какво количество захар приемате дневно, т.к. това влияе за възникването на зъбен кариес. Знаейки количеството приемана захар от Вас ще ни даде възможност да категоризираме риска от кариес. Ще Ви разпитаме и за количеството подсладени и газирани напитки, които приемате – те предизвикват ерозия на зъбния емайл и могат да доведат до чувствителност у зъбите.
 • Вредни навици – Ще Ви разпитаме за вредните навици, които имате, като гризене на нокти, дъвчене на химикалки и моливи и пр. Всички тези фактори оказват влияние върху естествените Ви зъби и върху възстановяванията на тях – композитни /пломби/, протетични /корони, мостове/ и др. По този начин ние ще изберем материал, които е най-подходящ за Вас.
 • Устна хигиена – Ще Ви разпитаме за Вашите хигиенни навици. По този начин ще можем да Ви дадем ценни, точни и ясни насоки как да поддържате устната си хигиена и какво трябва да промените в нея, а не просто да Ви кажем „Мийте си зъбите!“. Ще се поинтересуваме дали имате кървене по време на миене на зъбите. Това най-често означава, че имате възпаление и е нужна професионална орална хигиена.
 • Работна среда – Ще Ви разпитаме дали работите в среда с професионална вредност  – запрашени пространства, работни места с вредни изпарения и пр. Тази среда може сериозно да навреди на зъбите Ви и трябва своевременно да се вземат мерки за тях.
 • Пушене – Ще се поинтересуваме също дали сте пушач. Пушенето повишава риска от пародонтални заболявания, появата на зъбен кариес, ракови заболявания.

Клиничен преглед

 • Ще направим обстоен преглед на наличните Ви зъби, протетичните възстановявания – корони, мостове, протези и пр., както и обстоен преглед на обтурациите Ви /пломби/ – контури, моделаж, развитие на вторичен кариес кариес около тях и пр. Това се нарича сваляне на зъбен статус. Всички тези данни ще запишем в лечебния Ви картон, за да имаме база за сравнение при следващите Ви посещения.
 • Ще Ви направим ортопатомография – панорамна снимка. Дентален център Биодент има сключен договор с НЗОК за направата на такъв тип снимки и ако сте здравноосигурен те ще бъдат напълно безплатни за Вас.  На тази снимка ще можем да огледаме наличните Ви зъби, подлежащите костни структури и дали има налична патология.
 • Ще огледаме меките тъкани в устната кухина – устните, бузите, езика, пода на устната кухина и пр.
 • Ще проверим вашата захапка /оклузия/ – ще наблюдаваме дали тя е в норма или не и имате нужда от допълнително лечение, за да се коригира. Вашите стави също ще бъдат изследвани.
 • Ще изследваме и Вашата слюнка – дали има нормална консистенция и количество на отделяне. Слюнката има естествено протективно действие в устната кухина и при нарушение в нейното количество или качество може да се наблюдава суха уста, лош дъх.
 • Ще проверим за наличието на плака и зъбен камък.
 • Ще обсъдим всички притеснения, които имате относно Вашата усмивка и по какъв начин можем да Ви помогнем.

След като снемем цялата тази информация, ще Ви информираме за Вашето състояние и здраве на устната кухина. Ще Ви дадем съвети как да поддържате орално здраве, как да редуцирате рисковите фактори и от какво лечение имате нужда.  Вашият лекуващ лекар по дентална медицина ще Ви изготви план за лечение.

Ще Ви информираме и при Вашето състояние колко често трябва да идвате на контролен преглед.

По време на контролните прегледи, които обикновено се състоят два пъти годишно се провежда същия преглед, като на първичното посещение.

Ще Ви помолим да се явите на записания Ви час 10 минути по-рано, за да можем да оформим здравното Ви досие преди да започне прегледа.

 

Биодент
Биодент

Запазете час!