Изберете страница

Инлей/Онлей

 

Използва се същия материал, като при белите фотополимерни пломби. Обикновенно се прави на предните зъби, тези които са видими при говор и усмивка. Има голям напредък при материалите използвани за бондинг през последните години и вече може да прикрие малки несъвършенства на предните зъби, да затвори малки разстояния и да скрие леки ротации на зъбите, без да поврежда Вашите зъби. Всеки може да си постави бондинг. С него може да се постигне следното:

Как могат да помогнат инлейте или онлейте ако Вашите зъби са прекалено разрушени за пломба?

Инлейте и онлейте могат да помогнат на Вашите зъби ако са много разрушени, но не достатъчно, за да постави цяла, обвивна корона. Поставяйки инлей или онлей, Вашият зъболекар може да запази повече от естествените структури на зъба.

Какво представляват инлейте и онлейте?

Инлейте и онлейте са подобни като концепция на пломбите, като се използват за запълване
на голямата дупка (кавитет) в зъба. Основната разлика е, че се правят в зъботехническа лаборатория.

Предимства на инлей/онлей

  • имат по-точно изпълнение от пломбите
  • издържат повече – може да издържат и над 20 години залепват се здраво към зъба и предпазват много повече Вашия зъб от развитието на вторичен кариес отколкото при пломбите
  • могат да се направят да слеят с околните зъби и да не се различават по никъкв начин от тях
  • с тях може да се храните напълно нормално
  • могат да Ви помогнат да избегнете по-инвазивни дентални процедури

 

Как протича процедурата по поставяне на инлей/онлей?

Процедурата изисква обикновенно две посещения. При първото посещение, зъболекарят ще подготви зъба за инлей/онлей. Ще почисти кариес, ако има такъв и ще премахне стари пломби от него. Винаги се опитваме да запазим максимално много здрави зъбни тъкани.
След като зъбът е готов, зъболекарят ще вземе отпечатък от него, който ще изпрати в зъботехническата лаборатория. Там той ще бъде направен от избрания от Вас материал – композит или порцелан. Докато се изчаква да стане готов на зъба Ви ще бъде поставена временна пломба. На второто посещение ще бъде премахната временната пломба, ще се направи проба на инлей/онлей, за да се види как пасва на зъба и след това ще бъде циментиран с дентален цимент.

Как да се грижа за моя инлей/онлей?

Инлейте и онлейте са създадени да изглеждат и функционират като естествените зъби. С всекидневно миене на зъбите и използване на конец за зъби/интердентални четки, както и редовни профилактични прегледи при зъболекаря би трябвало да издържат много години.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!