Изберете страница

 

Силантите представляват профилактично покритие, което се поставя върху дъвкателната повърхност на дъвкателните зъби ( най-често шестите), веднага след като те пробият. Целта на силантите е да предотврати натрупване на плака в дълбоките фисури и появата на кариес.

Защо са необходими специални грижи за дъвкателните зъби?

Дъвкателните зъби се различават от останалите зъби. Те имат дъвкателна повърхност с множество ямки и фисури. Много често ямките и фисурите са тесни и дълбоки, трудно се самопочистват по време по време на хранене и задържат хранителни остатъци. Децата се затрудняват да ги почистят с четка и паста, тъй като са разположени в задната част на устната кухина. Това създава условия за натрупване на зъбна плака в тези зони. Микроорганизмите в зъбната плака образуват киселини, които извличат минерали от емайла и се развива кариес.

Постоянните зъби на децата пробиват с незавършена минерализация. Емайлът узрява в устната кухина две години след пробива. През този период зъите са с по-слаба устойчивост спрямо кариес. Най-ниска е минерализацията в ямките и фисурите на дъвкателните повърхности. Затова кариесът на дъвкателните повърхности на постоянните зъби се среща най-често в детска възраст.

Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес на дъвкателните повърхности.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!