Изберете страница

Зъбни инкрустации

Днес все повече хора обръщат внимание на външния си вид и усмивката си. С напредване на модернизацията всеки иска да създаде свой собствен стил, уникален за него самия. Наред с другите медицински дисциплини, денталната медицина и денталните лечения са се превърнали в основен аспект както на воденето на здравословен начин на живот, така и на себеизразяването и открояването от тълпата, наред с татуировки, пиърсинг и други форми на бодиарт.  Към зъбните украшения могат да бъдат причислени зъбните бижута, зъбни пръстени, зъбни татуировки, снемаеми зъбни украшения и др. Зъбните украшения са форма на себеизразяване, която може да повиши самочувствието на индивида при усмихване. Цената на процедурата по поставяне зависи от цената и вида на украшението, което се използва, както и от клиниката, където се извършва. Фиксирането е безболезнено и бързо. Могат да бъдат поставени скъпоценни или полускъпоценни камъни, фигурки от метал или друг материал и др. Съвременната тенденция е зъбните украшения да набират все повече популярност и значение сред хората в обществото.

ИСТОРИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ

Зъбните украшения не са съвременен писък на модата. Още от древни времена народът на маите са украсявали с нефрит и тюркоаз зъбите си. Данните за зъбни инкрустации при коренните жители на Америка датират от преди 2500г.  Скорошни изследвания на мексиканския институт по антропология и история на хиляди зъби, останки от кчоренните жители на континента, показват, че по това време хората са украсявали зъбите си с различни бразди, скосявания, полу-скъпоценни камъни и др. През 80-те години на миналия век зъбните инкрустации със скъпоценни камъни се завръщат при хип-хоп изпълнителите в САЩ. С набиране на популярност на хип-хоп културата, зъбните украшения стават все по-чести. Дори в днешно време хората използват зъбни украшения когато посещават публични събития, изразявайки себе си, откроявайки се, или просто придават допълнителен блясък на усмивката си.

ЗЪБНИ УКРАШЕНИЯ
Скъпоценни или полускъпоценни камъни, злато, платина или неръждаема стомана в различни форми и големини са само част от инкрустациите, които могат да се поставят върху зъбната повърхност. Това става посредством адхезив, който да служи за връзка между украшението и емайловата повърхност на зъба. Зъбите, които са най-предпочитани за поставяне на кристал или инкрустация са страничните резци и кучешки зъби на горната челюст. Някои музиканти (Лил Уейн , Джонатан Дейвис и др. ) стигат до там, че да поставят „грилове“: декоративни покрития, които се поставят върху повечето предни зъби. Могат да бъдат изработени специално за дентална употреба от 18к бяло злато, 24к или 22к жълто злато.Global Consulting

ВИДОВЕ ЗЪБНИ УКРАШЕНИЯ

СКЪПОЦЕННИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Скъпоценните и полускъпоценни камъни, които се използват в денталната практика, за инкрустация на зъбни повърхности се състоят от съответния камък и алуминиево фолио, прилепено към плоската му долна повърхност. Те се предлагат в различни цветове (сред които диамант, рубин, сапфир, смарагд, аквамарин, светъл сапфир и др.), големини и форми. Сред фирмите, предлагащи бижута за зъби, е и SWAROVSKI, които предлагат набор от 12 цвята и 3 различни големини на кристалите си. Те са обработени специално за дентална употреба, като са направени да се поставят и свалят бързо и без щети по зъбните повърхности. Могат да бъдат поставени върху вдлъбнатини, пукнатини или петна по емайловата повърхност на зъбите. Размерите на кристалите могат да варират от 1,8мм до 2,6мм в диаметър. За закрепването им към зъбната повърхност се използва адхезив, който позволява последващо отстраняване на бижуто без следи по емайла.

TWINKLES

Twinkles са направени от злато кристали като диаманти, рубини, сапфир, турмалин, гарнет, дъга и др. Златото е 24 карата, а формите, в които е излято наброяват около 50. Повърхността, която е обърната към зъбната повърхност, е с релеф, наподобяващ този при брекети. Това гарантира дългосрочна устойчивост на инкрустацията.

ДЕНТАЛНА ТАТУИРОВКА

Терминът „Татуировка“ се използва фогуративно, тъй като по дефиниция тя е пигментна форма, нанесена под повърхността на кожата. Денталните татуировки се нанасят върху повърхността на металокерамична или циркониева корона преди тя да бъде трайно фиксирана върху зъбната повърхност. Процедурата по поставяне на короната с готовата татуировка отнема около 2 седмици, като през това време се правят редица проби на короната в устата преди финализирането ѝ. Лекарят по дентална медицина взима отпечатък от подготвения за поставяне на корона зъб и го изпраща в зъботехническа лаборатория. Там зъботехниците изработват короната по дадения им отпечатък и ръчно или от щампа нанасят татуировката върху повърхността на короната.
Татуировката може да бъде премахната от повърхността на короната, но това включва премахване на най-повърхностния ѝ слой, което може да доведе до усложнения.

СНЕМАЕМИ ЗЪБНИ УКРАШЕНИЯ

Друга модна тенденция е носенето на снемаеми зъбни украшения. Те са подобни или дори същите като стандартните украшения, но с тази разлика, че могат да бъдат сваляни и поставяни от самия пациент по всяко време. Не е необходима никаква предварителна обработка на зъбната повърхност. Украшенията са снабдени с много тънка мембрана, която осъществява прикрепването им към зъбната повърхност.

ДЕНТАЛНИ „ГРИЛОВЕ“

Те са най-популярни сред американските хип-хоп звезди и рапъри. Обикновено са направени от метал като например злато, а някои от тях са с инкрустации от скъпоценни камъни. Най-често покриват всички фронтални зъби на горната челюст. Правят се по отливка на зъбите и поради тази причина са строго индивидуални.

Усложнения, свързани с денталните украшения

В днешно време все повече хора носят дентални украшения и поради тази причина трябва да бъдат изяснени възможните усложнения, породени от носенето на такива аксесоари.
Най-важното усложнение, което може да възникне, е зъбният кариес. Това се случва ако носещият украшението не почиства достатъчно добре и редовно границите му (преходната зона между украшението и зъбната повърхност). Причината е, че украшенията задържат по-голямо количество плака около себе си. Това води до разрушаване на емайловата структура. Поради същата причина гингивални възпаления и разразствания също могат да възникнат. Възможно е развитие на локална алергична реакция ако качеството на метала или материала, от който е изработено украшението, е ниско. Могат да възникнат хронични рани на устната лигавица ако функцията на устните е засегната след поставянето на аксесоара. От основно значение за избягването на тези нежелани усложнения са обучението на пациентите, които желаят да си поставят зъбни украшения, в орална хигиена, и изборът на подходящ материал за изработка.

Ние от Дентален център “Биодент” предлагаме инкрустации. Свържете се с нас за повече информация.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!