Изберете страница

Минералите

Минералите биват микроелементи и макроелементи в зависимост от количеството, в което присъстват в организма.

 

Макроелементи – калции, магнезии, фосфор, натрии, калии, сяра

Микроелементи – хром, кобалт, мед, флуор, йод, цинк, молибден, селении

 

С емайла могат да контактуват чрез храната или водата около 40 елемента. Една част от тях участват в структурата на емайла, други влизат в плаката и оказват влияние върху микроорганизмите и емайловата повърхност. Влиянието на повечето елементи върху зъбните структури или защитата на меките тъкани е напълно или частично неизвестно.

Интересно е действието на желязото. Желязодефицитната анемия предизвиква проблеми в оралната лигавица и най-вече в лигавицата на езика. Трудно е да се открие връзка между железния дефицит и по-късната предразположеност към кариес. Учени провели експеримент с плъхове и открили, че дори минимален дефицит от желязо в хранителния режим довежда до предразположение към кариес.

Трудността при определяне ролята на всеки елемент идва от това, че почти е невъзможно да се направи изолиране на действието на даден елемент в хранителния режим. Понякога количеството им може да е изключително малко, но съчетанието му с други елементи може да доведе до положителни промени.

Калцият и фосфорът са основни градивни елементи на минералните структури в човешкото тяло и тяхното количество е особено важно в перода на изграждането. Дефицитът на калций по време на зъбното развитие е причина за бързо и дифузно развитие на зъбен кариес. естествен трислоен паркет

В следващите статии ще разгледаме по-подробно как точно влияе калцият върху зъбните структури.

Биодент
Биодент

Запазете час!