Изберете страница

Тютюнопушенето вреди сериозно не само на общото, но и на оралното здраве, оказвайки съществено влияние върху състоянието на зъбите, венците и устната лигавица.

Тютюнопушенето води до:

• оцветяване на зъбите – Един от ефектите на пушенето е оцветяването на зъбите поради никотина и катрана, съдържащи се в тютюна. Това прави зъбите по-жълти, а тежките пушачи се оплакват, че зъбите им са почти кафяви.

• поява на лош дъх в устната кухина

• развитие на пародонтални заболявания и свързана с това загуба на зъби – Пародонталните заболявания са най-честата причина за загуба на зъби при възрастните. Пушенето води до отлагане на по-големи количества зъбна плака, а освен това намалява и кислорода в кръвта. Поради тази причина възпалените от зъбната плака венци оздравяват трудно. Ето защо пародонталните заболявания при пушачите протичат по-тежко и се влошават по-бързо в сравнение с непушачите. Smarty Kids

• забавено и усложнено заздравяване на оперативните рани в устната кухина

• развитие на предракови лезии и орален карцином (рак) – Всяка година хиляди хора умират от орален рак. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на орален карцином и някои орални мукозни лезии. Рискът от развитие на орални лезии е значително повишен при пушачите в сравнение с непушачите, без значение от формата и начинът на употреба на тютюневото изделие.

Прекратяването на този вреден навик е в състояние да доведе до обратното развитие на някои предракови състояния в устната кухина.

Д-р Милена Петкова
Д-р Милена Петкова

Д-р Милена Петкова завършва магистратура по Дентална медицина, ФДМ-МУ София през 2012 г. и същата година започва практиката си при нас. Задълбочените ѝ интереси към оралната хирургия водят до придобиване на специалността през 2015 г. Непрестанното ѝ желание за развитие и стремеж да предаде знанията си я подтикват да влезе в ролята на асистент в Катедра ОЛЧХ, ФДМ в София, където заема длъжността 2016-2019 г. Д-р М.Петкова често участва в презентации и семинари на международно ниво и активно допринася с научни статии в областта на оралната хирургия.Д-р Милена Петкова завършва магистратура по Дентална медицина, ФДМ-МУ София през 2012 г. и същата година започва практиката си при нас. Задълбочените ѝ интереси към оралната хирургия водят до придобиване на специалността през 2015 г. Непрестанното ѝ желание за развитие и стремеж да предаде знанията си я подтикват да влезе в ролята на асистент в Катедра ОЛЧХ, ФДМ в София, където заема длъжността 2016-2019 г. Д-р М.Петкова често участва в презентации и семинари на международно ниво и активно допринася с научни статии в областта на оралната хирургия.

Запазете час!