Select Page

Пародонталните заболявания могат да бъдат подли!

Дори да нямаме видими симптоми, пародонталните заболявания могат да навредат на зъбите Ви, венците Ви и да засегнат цялото Ви здравословно състояние.

Пародонталните заболявания обикновенно се влошават постепенно, но задълбочен орален преглед, сваляне на пародонтален статус и рентгенография може да Ви помогне  да се определи мястото на проблема в ранен етап, преди изобщо да знаете, че имате проблем.

Редовните профилактични прегледи са задължителни!

Пародонталните заболявания са сериозна инфекция в меките тъкани и костта, която поддържа вашите зъби. Вие никога не бихте искали да пренебрегнете каквато и да е инфекция, нали? Освен това, когато вашите зъби не са вече закрепени във вашата челюст, това означава две неща: или те сами ще изпаднат от костта или толкова ще се разклатят, че ще трябва да се извадят.

Направете нещо за здравето си сега, когато имате възможност да запазите вашите зъби и венци!

Как се случва всичко?

Пародонталните заболявания са обикновенно в резултат на натрупването на плака, слой от бактерии, слюнка и частици храна, които се образува непрекъснато върху зъбите. Дори с добра орална хигиена е почти невъзможно да почистите идеално всяко място от плака по вашите зъби. Проблемът е, че плаката се втърдява в зъбен камък, които може да бъде премахнат само и единствено чрез професионална орална хигиена.

Колкото по-дълго зъбния камък стои в устата Ви, толкова по-големи щети ще нанесе.

Вашите венци трябва да прилягат около зъбите Ви. Инфектираните венци ще се отдръпнат от зъбите. Това ще премахне протективната бариера която не позволява отиването на бактериите към други части на вашето тяло.

Разберете колко здрави са вашите венци!

Разстоянието между вашите зъби и венци се нарича “джоб”. Оставен нелекуван пародонтален проблем, натрупване на плака и зъбен камък може да доведе до задълбочаване на джоба с времето. Дълбоките пародонтални джобове могат да предизвикат възпаление на венците или дори възпаление на костта на челюстите. Ние използваме тънка линийка, наречена пародонтална сонда, с цел да измерим дълбочината на джоба около всеки зъб. Това дава ценна информация относно здравето на вашите венци. А записването на данните от измерванията ни дава  база за сравнение за вашето пародонтално здраве и възможност да оценим вашия прогрес. Ако имате добро орално здраве, дълбочината на вашите джобове трябва да бъде между 1 и 3 мм.

images

Поддържане на добра орална хигиена и редовни профилактични прегледи е най-доброто, което можете да направите в борбата си с пародонталните заболявания!

Д-р Силвия Петкова
Д-р Силвия Петкова

Д-р Силвия Петкова е млад и амбициозен специалист, завършила факултета по дентална медицина в град София през 2013 г., а 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.
Нейните интереси и развитие са в областта на Пародонтологията и заболяванията на оралната лигавица, за което придобива специалност през 2018 г.
Паралелно с обучението си д-р Петкова посещава множество лекции, практически курсове и конгреси, чрез които непрестанно обогатява знанията си и самата тя взима активно участие на някои от тях със свои публикации.

Запазете час!