Изберете страница

Диабетът води до сериозни последствия както да зъбите, така и за венците ако не се контролира. 

Ако имате диабет, Вие сте в по-голям риск както за гингивит, така и за пародонтит. Двете заболявания започват с натрупването на зъбна плака – мека и лепкава субстанция, която се натрупва по зъбите и която е съставена основно от бактерии. Повече от 500 вида бактерии могат да се открият в плаката – някои от тях са благоприятни, а други не. Бактериите при болните с диабет не се различават от тези, които нямат диабет. Разликата е в характера и силата на отговор на тялото към бактериите. Ако имате диабет, особено ако е неконтролиран, възпалителният отговор на тялото  ще е засилен, което може да доведе до загуба на зъбодържащия апарат. Липсата на слюнка може да доведе до сухота в устата, което означава, че хранителни остатъци, захар, киселини и бактерии полепват по зъбите и не се премахват лесно. Слюнката отмива тези хранителни частици и бактерии, които са полепнали по зъбите и неутрализира киселините в устата. По този начин тя донякъде предпазва от кариеси и заболявания на венците. Връзката между заболяванията на венците и диабета е двупосочна. Някои изследвания показват, че заболяването на венците може да повлияе способността на организма да поддържа стабилни нива на кръвната захар. Усложненията от неконтролирания диабет не се случват изведнъж и могат да бъдат предотвратени. 

Нещо много важно, което трябва да се знае е, че вече е доказана връзката между пародонталните заболявания и нивата на кръвната захар. През 2001 година в Journal of Clinical Periodontology е публикувано голямо изследване точно на тази тема – Ефектът от пародонталното лечение върху гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2. (The effect of periodontal treatment on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus) от Stewart JE. Wager и екип. Изследването доказва, че успешната пародонтална терапия е свързана с подобрен гликемичен контрол на пациентите с диабет тип 2. Това потвърждава още веднъж, че е от изключителна важност болните с диабет да имат много добър орален статус и да посещават минимум 2 пъти годишно зъболекаря си. Ако имат пародонтит може да се наложат и по-чести посещения.

Редица мукозни лезии, включително lichen planus и афтозен стоматит се откриват при пациенти с диабет. Не се откриват обаче дефинитивни доказателства за връзката им с диабета. Те са чести заболявания, които се откриват и при пациенти без диабет. Оралната кандидоза се открива по-често при пациентите с диабет. Тя е изява на имунокомпроментирано състояние и намаленото слюноонделяне е другият рисков фактор за оралната кандидоза.

Трябва ясно да се осъзнае, че оралното здраве е част от общото такова и няма как да се предпазят болните от изявата му в устната кухина, ако първо не се погрижат за цялото си тяло. Нещата, които могат да направят са няколко. На първо място контролирайте диабета си, като измервате редовно кръвната си захар и я поддържате в границите, назначени Ви от лекуващия Ви лекар. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, а в идеалния вариант и след всяко хранене. Използвайте винаги мека четка за зъби и паста за зъби с флуор. Обмислете използването на електрическа четка за зъби, особено ако имате артрит или други здравословни проблеми, които затрудняват адекватното миене на зъбите. Сменяйте четката си за зъби на всеки три месеца. Почиствайте и задължително между зъбите с конец за зъби или интердентални четки. Посещавайте зъболекар поне два пъти годишно за професионално почистване на зъбен камък, рентгенови снимки и контролен преглед.
Загубата на зъби при диабетно болни не е заради самата болест, а поради усложнения от некотролирания диабет. Поради тази причина не може да се каже и точен процент на диабетиците при които се стига до загуба на зъби. Затрудненото зарастване на раните се наблюдава само и единствено при неконтролирания диабет. При него се наблюдава нарушено кръвообращение и съответно се нарушава придвижването на червените кръвни клетки и съответно възможността за доставяне на кислород и хранителни вещества. В резултат на това и възстановяването се забавя.

Денталните импланти са много добър вариант за лечение при пациенти с липсващи зъби. Те представляват неподвижно възстановяване на липсващ зъб чрез титаниев винт, поставен в костта. Предимствата им пред поставянето на мост или протеза са  много. Относно тяхното поставяне вече се знае, че това не е противопоказания при контролиран диабет и много добра орална хигиена. При неконтролиран диабет обаче, комбиниран с лоша орална хигиена не се препоръчва поставянето на дентални импланти. При неконтролирания диабет може да се въдпрепиятства образуването на нова кост около денталните импланти и тяхното интегриране в костта. Това ще доведе до тяхната подвижност  и впоследтвие загубата им.

При конторлирания диабет провеждането на манипулациите не се различава по абсюлтно нищо спрямо здравите пациенти. При неконтролирания диабет обаче е важно те да се извършват при стриктно следене нивото на кърваната захар и при нужда под антибиотична защита.

Биодент
Биодент
Запазете час!