Изберете страница

Дентално лечение с микроскоп

 

Дентално лечение с микроскоп

 

За какво се използва

Лечението и диагностиката с микроскоп има широк спектър на приложение. Може да се използва при кариеси, докато са още в най-ранни стадии на развитие, при провеждане на лечение и релечение на канали, откриване на микропукнатини в долната част на зъба или корена, лечение на кисти и грануломи и поставяне на микропломби.

Кофердам

Кофердам –дентално латексово платно, което се използва най-често за направата на пломби и за провеждане на кореново лечение.
Популярно е използването на кофердам, което значително улеснява работата на един зъболекар. Преди началото на лечението под микроскоп зъбът се изолира с кофердам, които осигурява стерилност, сухота и предпазва устната кухина от разтворите, с които се обработват кореновите канали. По този начин зъбът е защитен от влагата на устната кухина и може да се постигне добър резултат.

Кореново лечение под микроскоп

Тази процедура е чудесен начин да избегнем излишното вадене на зъб, за който има надежда да бъде спасен. Кореновото лечение на зъб представлява манипулация, при която се лекува вътрешността на зъба. Това пространство обхваща както вътрешността на короната, така и каналите поместени в корените. Лечението включва премахване на нерв, некротична тъкан или стар инфектиран пълнеж, след което се извършва щателна промивка с разтвори и запълване на кореновите канали с нов пълнеж. Използването на микроскоп при лечение на коренови канали е всъщност онази част от процедурата, която води до успешното лечение. Едно от най-големите преимущества от приложението на този инструмент се изразява в това, че при нужда може да се извърши повторно лечение.

Каква е ползата от това лечение?

От първото използване на операционен микроскоп до наши дни развитието на тази технология е решаващо за редица хирургични области. Денталният микроскоп дава възможност на специалиста да свърши работата си както по-бързо, така и по- качествено. Кореновите канали на зъбите са микроскопични и често при различните
пациенти имат различени брой, форма, разклонения, прагове и т.н. Виждайки повече, специалистът може навреме да овладее различните случаи и много по лесно да отстрани проблема. Без помощта на микроскоп тази задача би била почти невъзможна.

Микроскоп в ежедневната дентална практика

Микроскопите намират широко приложение в медицинската практика. Например хирургичният микроскоп е познат повече от 50 г.  В денталната практика микроскопите също навлизат преди повече от 20 г. в ендодонтията (лечение и прелекуване на коренови канали), 14 г. в пародонтологията (лечение на зъбодържащия апарат, съставен от кост и венец), 10 г. в протетичната дентална медицина (корони, мостове, протези).
Микроскопът може да увеличи образа на работното поле в различен диапазон – от 2,5 до 25 пъти! Това позволява на лекаря по дентална медицина да бъде изключително прецизен в действията си. Не всички случаи налагат използването на микроскоп, но в някои от тях той е незаменимо средство за диагностика и лечение. Денталният микроскоп допринася значително за ергономичната поза на опериращия дентален лекар и неговата сестра. Това намалява стреса върху опорно-двигателния апарат и позволява по-продължителна работа с по-малко натоварване. Денталният лекар – гледайки през бинокуляра право напред и с отпуснат фокус, изпитва по-малко натоварване на очите.
Денталният микроскоп може да се използва и за обучение и демонстрации на пациентите, тъй като към него могат да се прикачат различни устройства за заснемане на снимки или видео, които да се прожектират на екран.къща за кукли

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!