Изберете страница

Бондинг

Композитният бондинг е много популярна козметична дентална процедура, която цели да

подобри формата, цвета и цялостната визия на зъбите.

 

 Гингивална рецесия

Гингивалните рецесии са състояние при което гингивалния ръб се намира апикално от емайло-цементовата граница. Рецесията обикновенно се асоцира с наличието на подлежаща костна дехисценция. Когато се появи рецесия се образува джоб между зъба и
линията на венеца, правейки по-лесно за бактериите да навлязат.

Последиците от появата на рецесии са:

R

зъбна чувствителносттротинетка със седалка

R

кариес на корена

R

нарушена естетика, поради преместването на венеца и оголване на кореновата повърхност, която обикновено е по-тъмна и жълта

Гингивалните рецесии могат да засегнат хора на всякаква възраст. Колкото по-рано бъде диагностицирана, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение. Ако се остави нелекувана, в някои случаи може да доведе до загуба на зъби заради намаляване обема на тъканите и на костта около зъба.

Причините за поява на рецесиите са много. Най-често се касае за:

 • тънък венец
 • механична травма
 • позиция на зъба
 • ортодонтско лечение
 • ръбове на възстановявания, които са много близо до венечния ръб или под него пародонтално заболяване
Как се лекуват гингивалните рецесии?

На първо място рецесиите се почиства над и подвенечно и се прави контрол на причинните фактори. Ще бъдете подробно инструктиран за различните техники на четкане, така че да не
травмирате венеца. При някои случаи гингивалните рецесии не изискват интервенция. Ако се държи под контрол рисковия фактор и посещавате редовно пародонтолг за поддържаща терапия е възможно да се спре бъдещата и прогресия. В други случаи обаче ако не се предприеме хирургична интервенция за нейното покриване може да се стигне до увеличаване на чувствителността, болката и при екстремни случаи до загуба на зъба.

Видове хирургични процедури за покриване на рецесии

Има различни подходи за хирургично лечение на рецесиите и те ще Ви бъдат подробно обяснени по време на консултацията Ви със специалист – пародонтолог.

R

Свободна гингивална присадка

Тази техника се използва за увеличаване обема на венеца и количеството на прикрепена тъкан – аташирана гингива. Смата се, че наличието на дебела прикрепена тъкан подпомага превенцията от поява на рецесии. Обикновенно се прави в области, които не са видими при говор и усмивка. С тази техника не се цели пълно кореново покритие, а наличие на достатъчно количество венец около зъба/зъбите. Мястото около рецесията се подготвя. Взима се присадка от твърдото небце и внимателно се зашива на мястото с рецесия. Може да се направи втора процедура вече с цел цялостно покриване на рецесията.

R

Съединително тъканна присадка и коронарно депласирано ламбо

Тази техника се прилага когато се цели да се постигне естетично кореново покритие и се смята за златен стандарт в пародонталната хирургия. Реципиентната ложа се подготвя и в нея се зашива присадка взета от твърдото небце. Конците се оставят обикновенно за 2 седмици.

Ползи от меко тъканните присадки:
 • повишават комфорта – експонирания корен може да причинява болка и дискомфорт. При яденето на топли и студени храни може да се изпита сериозен дискомфорт. Меко тъканните
  присадки покриват открития корен, намаляват чувствителността и възстановяват здравето на тъканите.
 • подобряват здравето на венците – пародонталните заболявания са прогресивно състояние, което може много бързо да разруши меките тъкани. Когато се правят в комбинация с подвенечно почистване, присадките могат да предотвратят загубата на тъкани и кост.
 • подобряват естетиката – гингивалните рецесии предизвикани поради пародонтално
  заболяване могат да направят зъбите да изглеждат по-дълъги или дори неестествено големи. Присадките могат да се използват с цел да направят усмивката да изглежда по-симетрична и естествена.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!