Select Page

Разбира се, но е по-добре да се погрижите за Вашето дентално здраве предварително. Ако обаче бременната жена има зъбобол или дълбок кариес, то трябва да бъде предприето лечение. Зъбоболът по време на бременност е стресиращ не само за бъдещата майка, но и за бебето. Освен това скритите огнища на хронична инфекция обикновено водят до опасни усложнения. Поради това категорично не бива  да отлагате посещението при лекар по дентална медицина поради бременост.

По време на бременност е разрешено лечението на кариеси, пулпити, пародонтити и възпалителни заболявания на венците. Най-добрият период за това – втори триместър.

За пломбиране на зъби се използват фотополимери, които се втвърдяват чрез лампа и са напълно безопасни за детето и бременната маѝка.

Избелването на зъбите е по-добре да се отложи за няколко месеца и да се извърши след бременността.

За да пазят бъдещата майка от стресираща болка, лекарите по дентална медицина използват местна упойка, която е специална, с по-меко деѝствие за майката и детето.

Препоръчително е да се избягва направата на рентгенови снимки по време на бременността. Единствено ако рискът от усложнения на възпалителното заболяване превишава риска от правенето на снимката се допуска направата на такава.

По време на бременност можете да се поставят корони, мостове и др., но много експерти препоръчват да се предприеме такова лечение след края на бременността.

Д-р Екатерина Можейко
Д-р Екатерина Можейко

Запазете час!