Изберете страница

Пастите за зъби са едно от средствата, от които зависи ефективността на устната хигиена. Те изпълняват различни функции. Повечето хора обаче имат любима предпочитана марка паста за зъби или предпочитат да вземат такава, която е на промоция в момента. Тези пасти за зъби може обаче да не бъдат най-подходящи за Вас.

В зависимост от състава си и предназначението им зъбните пасти се делят на: хигиенни, профилактични, флуорни, солеви, хлорофилни.

Хигиенни зъбни пасти

Те оказват единствено почистващо и освежаващо действие. Съдържат и абразиви, които служат за отстраняване на зъбната плака.

Профилактични зъбни пасти

В зъбните пасти могат да се включат различни активни вещества. Ежедневното им използване осигурява редовното профилактично действие на тези вещества.

Флуорни зъбни пасти

Активният профилактичен агент на тези пасти е флуорът. Чрез тях се осигурява ежедневно внасяне на флуориди и по този начин се подсилва реминерализацията на емайла. Освен това тя действа антибактериално, като потиска ензимните процеси в микроорганизмите.  Флуорът в зъбните пасти се доставя от съединения като натриев флуорид, амониев флуорид и др. Флуорните пасти за деца, трябва да съдържат 500 ppm флуорид.

Солеви зъбни пасти

Те съдържат различни соли на някои микро- и макро-елементи. По този начин се стимулира кръвообращението на оралната мукоза и гингивата, възпрепятства се образуването на бяла материя, плака и подпомагат за реминерализацията на емайла.

Хлорофилни пасти за зъби

Този вид пасти за зъби съдържат екстракт от лечебни билки като лайка, роза и др., в които се съдържат биологично активни вещества с противовъзпалително и антибактериално действие.

Вашият лекуващ лекар по дентална медицина (зъболекар) може най-добре да прецени коя паста за зъби е подходяща за Вас.

Биодент
Биодент

Запазете час!