Изберете страница

Вадене на мъдрец

 

Мъдреците се развиват във възрастта между 18 и 25 години, след като всички временни (млечни) зъби се заменят с постоянни. По един мъдрец се оформя във всеки край на горната и долна зъбни дъги. Те се наричат още трети молари и е възможно човек да няма нито един зародиш на мъдрец или да има само един от четирите.

Развитие и импактиране (ретиниране) на мъдреците

Мъдреците са претърпели еволюционно развитие, което следва развитието на цивилизацията. В по-ранни епохи, преди употребата на прибори за хранене, хората са имали нуждата да могат да смилат сурово или полусурово месо, корени и други храни. Тогава мъдреците са изпълнявали важна роля.
С течение на времето модернизацията и промяната в диетата променят начина, по който хората еволюират физически и водят до развитие на по-малки челюсти, а от там и ретиниране на мъдреците. Някои хора все още развиват мъдреци, докато други – не. Мъдреците могат да причинят зъбни проблеми докато поникват, което налага тяхното изваждане (екстракция).

Ретиниране на мъдреците

Развитието на малка челюст може да доведе до липса на място за развитието и поникването на мъдреците. Когато мъдрец пониква в такива условия е възможно да се развие неправилно или да се ретинира.
Неправилното развитие на мъдреците или тяхното ретиниране често причинява подуване, възпаление и инфекция на венеца, разположен над тях, както и на устата и челюстта. Ретинираните мъдреци също могат да причинят и лош дъх (халитоза). Тези симптоми се причиняват от бактериална колонизация, която е резултат от импактирането на мъдреците.
Ако ретинираните мъдреци създават регулярно проблеми и се неглежират, това може да доведе до развитие на орално или общо заболяване. Поради тази причина, с цел запазване на доброто общо здраве на организма, се препоръчва екстракция на тези мъдреци.

Видове ретинирани мъдреци (класове)

Мъдреците могат да пробият през костта и лигавицата на челюстта, развивайки се неправилно, по следните начини:

R

Хоризонтална ретенция

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Хоризонтална ретенция се получава, когато мъдрецът пробива и се развива под ъгъл 90° спрямо предностоящия зъб, като по този начин упражнява натиск върху него, измествайки го от текущата му позиция.

R

Мезиална ретенция

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Мезиална ретенция има тогава, когато мъдрецът пониква под ъгъл 45° спрямо предностоящия зъб, като по този начин нарушава позицията му.

 

R

Вертикална ретенция

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Вертикална ретенция наблюдаваме, когато мъдрецът се развива надолу. При това си развитие той води до промяна в позицията на съседния зъб.

 

R

Дистална ретенция

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Този вид ретенция настъпва когато мъдрецът се развива и пониква назад в костта на челюстта. Този вид ретенция може да доведе до проблеми със засегнатата челюст.

 

Вадене на мъдреците

Има четири основни последствия от ретинираните мъдреци, които изискват ваденето им с цел да запазят общото здраве на пациента. Мъдреците трябва да се извадят при следните случаи:

Кариесът на мъдреца се получава от развитието на карис в областта на мъдреца и засяга и съседните зъби. Храната се заклещва в областта защото е много трудно да бъде почистена. Бактерии в устната кухина колонизират където има натрупана плака в импактираната храна, водеики до гингивално възпаление. Ваденето на мъдреците може да предотврати развитието на кариес по съседните зъби.Global Consulting

Кистите около мъдреците се образуват от течност и газ образувани във възпалената кост около ретинирания мъдрец. Кистите могат да растат и тогава се налага вадене на мъдреца с цел спиране на разпространението на инфекцията в тялото.

Пародонталните заболявания около мъдреците са в резултат от невъзможността от адекватно почистване на мъдреците. Плака и задържана храна колонизират около мъдреците. Ако не се лекува или предпиемат мерки ще се развие пародонотлано заболяване. С цел да се предпази цялото тяло и бъдеща загуба на кост се препоръчва ваденето на мъдреца.

Перикоронарит се получава когато венеца покриващ мъдреца се инфектира от наличните бактерии и плака. Когато инфекциите са чести то се налага вадене на мъдреца.

Какви са симптомите, че мъдреците поникват?

Докато някои мъдреци поникват без симптоми или с много леки такива, то всяко зачервяване на областта и подуване е добре да бъде прегледано от орален хирург. Тя ще наблюдава разстежа и развитието на мъдреците и ако прецени, че има индикации ще посъветва да бъдат извадени.

Боли ли ваденето на мъдрец?

Да усещате дискомфорт след вадене на мъдрец е напълно нормално. По време на самата процедура ще бъдете с локална упойка или под обща анестезия. По време на консултацията ще получите и подробна информация как да се справите с пост-оперативния дискомфорт. Ще получите също така и писмени инструкции.

Защо трябва да ми бъдат извадени мъдреците от орален хирург?

Оралните хирурзи имат многогодишно обучение в извършването на инвазивни процедури като ваденето на мъдрец. Те могат да го направят максимално щадящо и екзактно за пациента.

 

Каква храна трябва да приемам след премахване на мъдрец?

Препоръчва се диета с мека храна през първите няколко дена. Моля, следвайте всички препоръки, дадени Ви от оралния ни хирург Д-р Милена Петкова.

На всеки ли трябва да бъдат извадени мъдреците?

Не на всеки трябва да му бъдат извадени мъдреците. В повечето случаи, хората имат достатъчно място в устата им за тях. Нашите зъболекари ще наблюдават развитието на мъдреците Ви при редовните профилактични прегледи и ако преценят ще Ви насочат към Д-р Милена Петкова, орален хирург за консултация.

Какво е "суха алвеола" и как да знам дали имам такава?

Терминът сух алвеолит се отнася за състояние при което се разрушава кръвния съсирек на мястото на извадения зъб. Пушенето, лошата орална хигиена, всмукването му могат да доведат до това състояние. Понякога обаче няма видима причина за това. Обикновено, сухият алвеолит се появява след 3-5 дни след хирургичната интервенция с повишена болка, лош дъх и промяна във вкуса. Това състояние се лекува много лесно и включва промивка на алвеолата и поставяне на лекарство вътре в нея. Това лекарство се поставя наново обикновено на всеки 2-3 дена докато отмине състоянието за 1-2 седмици.

Колко дълго след ваденето на зъба ще има дупка на неговото място?

“Дупките” или екстракционните алвеоли се затварят обикновено за 6 седмици. Ще отнеме няколко месеца празната алвеола да се изпълни с кост. Ако на мястото Ви навлиза храна, убедете се, че я почиствате добре.

Мога ли да си задържа извадените мъдреци за спомен?

Извадените мъдреци се считат за биологичен отпадък и като такъв сме длъжни по закон да го предадем на фирмата, с която имаме договор за извозване на биологични отпадъци.

Обърнете се към нас за консултация!

Запазете час!