Изберете страница

Зъбите са основна част на дъвкателния апарат. Тяхната основна функция е отхапване, разкъсване и дъвчене на храната.

Части на зъба

Всеки зъб има три части – коронка, корен и шийка. Коронката на зъба има различна форма и големина в отделните групи зъби. По зъбната коронка се разполагат изпъкналости, наречени туберкули. Те могат да бъдат от 2 до 5 туберкула. С помощта на зъбната коронка се осъществява откъсването, раздробяването и дъвченето на храната. Коренът на зъба е разположен в алвеола в челюстта. Корените на зъбите могат да бъдат един, два и три на брой. Шийката на зъба разделя коронката от корена. Тя е стеснена и обхваната плътно от лигавичен венечен ръб.

Строеж на зъба

Зъбният емайл е най-твърдата тъкан в човешкия организъм – седма степен по таблицата на Моос. Към зъбната шийка емайлът постепенно изтънява.

Коренът на зъба отвън е покрит с цимент. Циментът е по-тънък в шийката и по-дебел в кореновия връх. В цимента се включват влакната на периодонциума, които свързват корена на зъба с алвеоларната кост.

Дентинът е основна тъкан, която изгражда зъба. Разполага се между емайла, цимента и пулпната камера. Дентинът е изключително чувствителен на механични, физични и химични дразнители.

Пулпата се разполага в пулпна камера. Тя е богато кръвоснабдена и инервирана от нервни окончания, които навлизат през кореновия връх. При нараняване, пулпата обилно кърви и е силно болезнена.

 

Биодент
Биодент

Запазете час!